Hlavní obsah

Aleppo pod těžkým bombardováním, zemřelo na padesát lidí

– Aleppo

Desítky lidí zahynuly ve středu večer a v noci v syrském Aleppu i okolí při náletech. Obyvatelé je popsali jako jedny z nejtěžších za několik měsíců. Opoziční aktivisté obvinili útočníky, že použili zápalné fosforové bomby, protože po bombardování propuklo mnoho požárů. Mohutným náletům od středy odpoledne čelila nejen celá stejnojmenná provincie, ale i Homs.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníci použili v Aleppu zápalné fosforové bombyVideo: Reuters

 
Článek

„Letadla nemizela z nebe nad městem, bombardování bylo kontinuální a nevybíravé,“ řekl jeden z opozičních aktivistů v obklíčené východní části Aleppa, kterou drží vzbouřenci.

„Je to tak blízko mého domu, že mohu vidět oheň,“ řekl jeden z obyvatel ve dvě ráno. „Oheň je vidět až na nebi,“ dodal.

Video zachycující nálety zveřejněné na Twitteru.

Mohutné požáry potvrdil i zpravodaj AFP, který je ve čtvrti Bustán al-Kasr. Podle něj byla v plamenech celá ulice a obzor zbarvila oranžová barva od požárů. S ohněm bojovali celou noc hasiči. Opoziční Aleppské mediální středisko ve čtvrtek uvedlo, že plameny „zažehly fosforové bomby“.

Foto: ČTK/AP

Škody způsobené v Halabu při posledním bombardování

Foto: ČTK/AP

Nálety na Halab si vyžádaly značné škody

Exilová skupina SOHR, monitorující dění v Sýrii, uvedla, že samotné město čelilo 14 leteckým útokům. Ředitel organizace Ramí Abdalrahmán řekl podle listu The Times: „To byly nejsilnější útoky za celé měsíce.“

Uvedl, že si ve městě vyžádaly sedm obětí včetně tří žen a tří dětí.

O půlnoci lékaři a aktivisté napočítali celkem 49 obětí, které byly od středečního poledne zabity při desítkách leteckých útoků na oblasti držené rebely ve městě a v jeho širokém okolí, uvedl list The Guardian. Podle agentury Reuters jsou mezi nimi i čtyři zdravotníci. Ředitel nemocnice Al-Kuds Hamza Chatíb oznámil 45 obětí.

„Zranění ještě nebyli spočítáni,“ dodal aktivista, který informoval o nepřetržitých náletech.

Nálety v široké oblasti 

Útoky prováděné od středečního odpoledne zasáhly i širokou oblast drženou vzbouřenci. Bombardována byla i Talbísa v provincii Homs. Podle exilové opoziční organizace SOHR bylo na město podniknuto šest náletů, které si vyžádaly život jedné ženy, uvedla agentura Reuters, která přinesla i video shozené padákové bomby. Kvůli náletům byly uzavřeny i školy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Padáková bomba shozená na město Talbísa v provincii HomsVideo: Reuters

Kdo útočil, zatím není jasné, ale všechny napadené oblasti leží v zóně, kde operuje Rusko a syrské letectvo. Syrská státní agentura SANA uvedla, že útočila na šest oblastí v provincii Homs včetně Talbísy. Při útocích  se podle SANA podařilo zabít mnoho teroristů z Fronty an-Nusra a lslámského státu. SANA informovala i o bojích v Hamá i na jihu země u Dará.

Nálety potvrzují, že šance na obnovení příměří z minulého týdne jsou minimální.

OSN obnovuje humanitární pomoc

Navzdory náletům se představitelé OSN rozhodli co nejdříve obnovit dodávky humanitární pomoci do země. Čtyři kolony s pomocí by ještě ve čtvrtek měly dorazit do oblastí u Damašku.

„Přesná místa určení oznámíme ve chvíli, kdy se konvoj do těchto oblastí dostane,” sdělil podle ČTK agentuře Reuters Jens Laerke z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA).

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Pomoc byla pozastavena, když byl v pondělí bombardován konvoj s pomocí od OSN, přičemž zahynulo dvacet lidí. Útok byl podniknut krátce poté, co syrský režim oznámil, že už není vázán dohodou o klidu zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám