Hlavní obsah

U Egypta se potopila loď s 600 migranty

Káhira

U egyptského pobřeží ve středu ztroskotala loď s migranty, nejméně 42 ze zhruba 600 lidí na palubě se utopilo. 154 běženců se podle listu Al-Ahrám dosud podařilo zachránit. Mezi mrtvými jsou podle mluvčího egyptského ministerstva Egypťané, Súdánci, občané dalších afrických zemí a také Syřané.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v záchranných člunech u egyptského pobřeží

Článek

Loď se potopila u přístavního města Rašíd, které je známé také jako Rosetta a leží asi 65 kilometrů východně od Alexandrie.

Zástupce místních úřadů agentuře MENA řekl, že Egypt v této souvislosti provádí jednu z vůbec největších záchranných operací.

Nejméně 29 lidí utonulo

Podle statistiky Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos přeplulo Středozemní moře na 300 tisíc běženců a většina z nich směřovala do Itálie.

Od roku 2014 už na moři cestou do Evropy zemřelo víc než 10 tisíc lidí, z nich asi 2 800 za první letošní pololetí.

Evropská pohraniční agentura Frontex už v červnu upozornila, že je znepokojena nárůstem počtu migrantů, kteří se rozhodnou podniknout "velmi nebezpečnou" cestu z Egypta do Evropy.

Od jara se na moře vydávají přeplněné rybářské čluny se stovkami lidí, které bylo třeba zachraňovat. Hlavním výchozím bodem pro cestu do Evropy ale není v Africe Egypt, nýbrž Libye. Podle posledních odhadů tam čeká přes 200 tisíc běženců na příležitost dostat se do Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám