Hlavní obsah

Pentagon potvrdil smrt mluvčího Islámského státu

Washington

Letectvo Spojených států zlikvidovalo na konci srpna mluvčího teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Muhammada Adnáního. Informovalo o tom v pondělí americké ministerstvo obrany, které tak ukončilo spekulace o příčině smrti druhého nejvýše postaveného muže IS, jehož smrt Islámský stát už přiznal.

Foto: ČTK/AP

Abú Muhammad Adnání na archivním snímku.

Článek

Adnání zahynul podle prohlášení agentury Amak napojené na IS 30. srpna v Aleppu, kde dohlížel na operace IS. [celá zpráva]

USA ve stejný den potvrdily, že v této oblasti podnikly letecké údery na město Al-Báb, které drží Islámský stát. Výsledky náletů však zveřejnily až nyní po jejich podrobné analýze.

Moskva se naopak k autorství náletu, jenž se stal Adnánímu osudným, přihlásila už den po jeho smrti, což USA označily za vtip. Rusko se podílelo na náletech přímo na město Aleppo.

Asi osmatřicetiletý Adnání pocházel ze syrské provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iráku v řadách teroristické sítě Al-Káida. Před deseti lety byl v zajetí amerických vojáků v Iráku, v posledních letech byl řazen k hlavním propagandistům IS.

Spojené státy loni vypsaly odměnu pět miliónů dolarů za informace vedoucí k jeho dopadení.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám