Hlavní obsah

V Sýrii utichly zbraně

– Damašek

V Sýrii začalo v pondělí večer v 19:00 (18:00 SELČ) platit příměří dojednané Spojenými státy a Ruskem. Zatím je víceméně dodržováno, i když část vzbouřenců se k němu stavěla odmítavě. I aktivisté z exilové organizace SOHR monitorující dění v zemi zatím hlásí převládající klid zbraní.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Obyvatelka čvtrti Dúmá před troskami v tomto rebely ovládaném předměstí Damašku

Článek

Velení syrské armády oznámilo, že „zmrazí“ své vojenské operace od pondělního soumraku. Klid zbraní má platit v celé Sýrii po dobu sedmi dní. Armáda si nicméně vyhradila právo odpovědět na jakékoli útoky ozbrojených skupin, uvedla syrská státní televize.

Opoziční Svobodná syrská armáda řekla, že bude spolupracovat při dodržování příměří, byť dala najevo, že by mohlo posílit pozici vládních sil. „Chceme vědět, jaké jsou záruky. Doufáme, že nějaké jsou, a požadujeme je zejména od Spojených států, které jsou tou stranou, která příměří vyjednala,” řekl mluvčí opoziční vyjednávací komise HNC Sálim Muslát.

Foto: ČTK/AP

Trosky ve východní části Aleppa, ovládané vzbouřenci

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovník Svobodné syrské armády se připravuje k odpálení rakety grad

Islamistická skupina Ahrár aš-Šám sice příměří zpočátku zcela odmítala, ale pak svůh postoj zmírnila. „Rusko-americká dohoda promění všechny oběti a výsledky našeho lidu, který se zvedl k odporu, v dým. Poslouží jen k posílení režimu a revoluce se ocitne ve vojenském obležení,” řekl její vůdce Alí Umar.

Zcela odmítl tu část dohody, která by měla znamenat definitivní oddělení do bývalé Fronty an-Nusra. I tento odmítavý postoj skupina později zmírnila. Agentura Reuters pak vydala prohlášení, že „s velkými výhradami“ budou příměří podporovat „největší (vzbouřenecké) skupiny“, včetně Ahrár aš-Šám.

Rusko chtělo tuto organizaci, která se účastnila mírových rozhovorů, ale měla těsné vazby na An-Nusru, zařadit na seznam teroristických organizací. USA se ale postavily proti tomu.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Obyvatelé Idlibu na severozápadě Sýrie na místě nedávného leteckého útoku

Foto: SANA, Reuters

Syrské vládní síly v dobyté oblasti Aleppa

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Dívka plní na předměstí Damašku barel vodou. Čtvrť Dúmá drží povstalci proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Příměří se bude po každých 48 hodinách obnovovat. Pokud vydrží deset dní, Spojené státy a Rusko zahájí společné operace proti islámským radikálům z Islámského státu a bývalé Fronty an-Nusra přejmenované po oddělení od Al-Káidy na Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Levanty).

Její mluvčí Mustafá Muhammad dohodu odsoudil: „Je to jednoduché, rusko-americká dohoda chce zničit ty, kdo chrání Syřany. Dohody a jednání, které neberou v potaz lidi bojující v terénu, jsou zbytečné.“

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelec na Golanských výšinách pozoruje bojovou linii mezi povstalci a syrskými vojáky.

Jedním z cílů příměří je zabezpečit humanitární pomoc pro kdysi nejlidnatější syrské město Aleppo, kde vládní jednotky obklíčily vzbouřence. Podle Moskvy by měl humanitární koridor vzniknout „okamžitě” a pomoc do oblasti by tedy měla začít proudit co nejdříve.

Podle Ruska by se mohla mírová jednání obnovit v říjnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrská vláda schválila dohodu o příměří

Syrská vláda pod vedením prezidenta Bašára Asada v sobotu vyslovila souhlas s dohodou o příměří, kterou uzavřely Spojené státy a Rusko. Klid zbraní by měl...

Výběr článků

Načítám