Hlavní obsah

Irácké milice vyslaly do bitvy o syrské Aleppo tisíc nových bojovníků

Irácké šíitské milice Harakat an-Nudžabáa ve středu oznámily vyslání dalších posil do bojů v Sýrii. Na svém twitterovém účtu uvedly, že do Sýrie zamířilo více než tisíc jejich bojovníků. Podle agentury Reuters je to doklad mezinárodního přesahu syrského konfliktu v širší sektářský konflikt na Blízkém východě. Irácké milice se zapojí do rozhodující bitvy o Aleppo.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Bojovníci věrní syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi na předměstí Aleppa.

Článek

Mluvčí milic uvedl, že bojovníci mají za úkol zabezpečit dobyté oblasti jižně od Aleppa.

„Příjezd posil z Iráku, kde šíitské milice bojují vlastní válku proti Islámskému státu, ukazuje, jak se konflikty v Sýrii a Iráku rozšířily za hranice a staly se z nich širší sektářské války Blízkého východu,“ komentovala agentura Reuters.

Výmluvné jsou také fotografie na twitterovém účtu milic Harakat an-Nudžabáa. Zachycují totiž bojovníky v Sýrii s íránským generálem Kásimem Sulejmáním, velitele zahraničních operací íránských Revolučních gard, který řídí operace spojenců Íránů v Sýrii i Iráku.

Zmíněné irácké milice jasně deklarují ideologickou spřízněnost s íránským režimem a bývají spojovány s libanonským radikálním hnutí Hizballáh, které je také spojencem Íránu. Zakladatel iráckých milic šajch Akram al-Kaabi otevřeně deklaroval, že je připraven vyrazit i do Jemenu na pomoc rebelům z šíitského kmene Húsíů, pokud by o to Teherán požádal.

Cizí vměšování do války v Sýrii tak podle Reuters nadále eskaluje.

Důležitá bitva o Aleppo

Množství zahraničních bojovníků bojuje i v řadách různých opozičních frakcí a bojůvek, syrské armádě navíc pomáhá ruské letectvo. Koalici teď jde především o udržení pozic kolem kdysi druhého nejlidnatějšího města Aleppa, kde se jim podruhé podařilo odříznout povstalce a obklíčit je. Ve čtvrtek pak vládní a provládní síly posílily své pozice ve čtvrti Ramúsa, kde byla obkličovací linie nejtenčí.

Bitva o Aleppo je jednou z nejdůležitějších bitev v této pět let trvající válce. Rebelové chystají protiofenzívu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám