Hlavní obsah

Islámský stát začal vydávat nový časopis, první číslo vybízí k masakru Australanů

Islámský stát vydal první číslo nového propagandistického magazínu. Internetový časopis Rumiyah vyšel hned v několika jazycích a kromě obvyklé propagandy teroristů obsahuje i výzvu k útokům takzvaných osamělých vlků na cíle v Austrálii. Autenticitu magazínu potvrdila organizace SITE, která aktivity radikálů dlouhodobě sleduje.

Foto: SITE Intelligence Group

Titulní strana nového propagandistického magazínu IS nazvaného Rumiyah

Článek

Proč se Islámský stát rozhodl vydávat nové propagandistické periodikum, když už dva roky vydává občasník Dábiq, není jasné.

Deník The Independent s odvoláním na odborníka na extremismus napsal, že může jít o pokus propagandistů Islámského státu obnovit víru v sílu samozvaného chalífátu poté, co utržil v boji s protiteroristickou koalicí citelné územní ztráty.

„Je to zajímavý bod ve vývoji této (teroristické) skupiny. Zdecimovali jsme jejich velitele a můj odhad je takový, že se ocitli bez vedení a musejí se vypořádat s tím, že už neexpandují,“ cituje britský list Leviho Westa, odborníka na terorismus z Univerzity Charlese Stuarta v Canberře.

Islámský stát navíc neztrácí jen na bitevním poli. Informace, které se z okupovaných území dostaly na Západ, svědčí o tom, že mu docházejí finanční prostředky a potýká se i s poklesem morálky svých bojovníků.

Součástí propagandy IS je i uctívání padlých radikálů

Další spekulace hovoří o tom, že se propagandisté připravují na dobytí syrské vesnice Dábiq, podle níž je původní magazín islamistů pojmenován.

Vesnice má symbolický význam, protože v ní došlo k rozhodující bitvě Osmanské říše s Mamlúckým sultanátem a ideologie Islámského státu tvrdí, že se právě Dábiq stane místem, kde dojde k rozhodující bitvě s křesťanskými západními silami.

Zda Rumiyah vydaný v angličtině, francouzštině, němčině, ruštině, ujgurštině a indonéštině, magazín Dábiq nahradí, nicméně není jasné.

Zabíjejte všechny bezvěrce

Název Rumiyah odkazuje na Římskou říši a její pád, uvedl The Independent. Nový magazín se ale od Dábiqu liší. Není tolik apokalyptický, což by nahrávalo teorii o změně propagandistické strategie vzhledem k situaci na bojišti.

Titulní strana posledního vydání propagandistického magazínu Islámského státu. Extremisté v něm vysvětlují, proč bojují proti Západu.

Je také podstatě podstatně útlejší a využívá již použité materiály. To zase nasvědčuje tomu, že pochází z území okupovaných Islámským státem v Sýrii nebo Iráku.

Vražděte, jak to jen půjde. Všechny

První vydání zdůrazňuje, že jsou nepřáteli a tudíž potenciálními terčem teroristického útoku všichni lidé jiného vydání.

Několik článků je pak věnovaných oslavě zabitých džihádistů.

Pokud jde o výzvy k útokům v Austrálii, zmiňuje Rumiyah mezi cíli operu v Sydney, stadión v Melbourne nebo pláž Bondi, která patří k nepopulárnějším v Sydney. Vybízí takzvané osamělé vlky, aby Australany zabíjeli, jak jen to bude možné.

„Bodejte je, střílejte je, travte je a přejíždějte je auty. Zabíjejte je, kdekoliv je najdete, dokud nebude prázdnota jejich arogance naplněna hrůzou, neocitnou se na kolenou a dokud jim tíha jejich lítosti, že vedli válku proti věřícím, nezlomí vaz. Potom tenhle národ díky vašim obětem zvítězí,“ cituje server Business Insider výzvu v magazínu Rumiyah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám