Hlavní obsah

Syrská vojska postupují v Aleppu. Turci dobyli poslední baštu IS u svých hranic

Damašek/Londýn

Syrské vládní síly v neděli při rychlé operaci obsadily vojenské akademie v Aleppu i okolí, oznámila vládní tisková agentura SANA. Vzbouřencům podle ní opět hrozí úplné obklíčení. Tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou se zase v neděli podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozici organizace Islámský stát (IS) u turecké hranice.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Brána do dělostřelecké akademie v Halabu

Článek

Podle vojenského zdroje se podařilo v Aleppu zajistit okolí zbrojní koleje a letecké technické koleje poté, co se za podpory letectva podařilo zlikvidovat opěrné body rebelů. Jejich ztrátu potvrdil agentuře Reuters místní velitel Zakaria Malahifdží. Poté podle exilové organizace SOHR vládní síly obsadily i dělostřeleckou akademii.

Akademie ve čtvrti Ramúsa na jihozápadě města přitom rebelové ovládli až při nečekané ofenzívě v srpnu. [celá zpráva]

Podle SANA pokračují vládní jednotky v postupu „ve snaze téměř zcela obklíčit ozbrojence v Halabu”.

Pokud se Asadovým vojskům podaří plně ovládnout čtvrť Ramúsa, dostanou se povstalecké oddíly opět do obklíčení, z něhož vyvázly minulý měsíc, upozornila agentura AFP.

Postup syrských vojsk může zkomplikovat plánovanou rusko-americkou dohodu o Sýrii. Její součástí má být otevření koridoru do vzbouřenci ovládané východní části. Damašek by také nesměl proti vzbouřencům používat letectvo, které mu přináší jasnou taktickou výhodu. [celá zpráva]

Rebelové se naopak snaží postoupit k městu Hamá, skupina Džaíš an-Nasr obsadila město Ma´an a je šest kilometrů od Hamá, uvedla agentura Reuters. [celá zpráva]

 IS přišel o poslední pozice u syrsko-turecké hranice

Tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou se v neděli podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozici organizace Islámský stát (IS) u turecké hranice. S odvoláním na tureckou agenturu Anadolu o tom informovala agentura Reuters. Vytlačení radikálů z IS od turecké hranice bylo jedním z hlavních cílů nedávné turecké intervence do Sýrie.

Pás území na syrsko-tureckém pomezí tak nyní ovládají buď kurdské milice nebo Turecko a jednotky jím podporované. Zatímco Kurdové mají pod kontrolou území od severovýchodní provincie Hasaká zhruba po řeku Eufrat a také okolí města Afrín, Turecko nebo jím podporovaní bojovníci nyní ovládají oblast mezi městy Azáz a Džarábulus.

Vytlačit islamisty od hranice a zabránit Kurdům, aby ovládli souvislé pásmo od severovýchodního cípu Sýrie po oblast Afrínu, bylo hlavním motivem Turecka pro nedávný přímý vstup do bojů v Sýrii. Turečtí představitelé tento týden několikrát prohlásili, že po dosažení tohoto cíle se turecké tanky ze Sýrie stáhnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám