Hlavní obsah

Islámský stát přichází o zkušené vůdce, ze staré gardy zůstali jen dva

Útoky na vůdce Islámského státu přinášejí výsledky. Poté, co byl v úterý zabit mluvčí abú Muhammad Adnání, zůstali na živu už jen dva členové staré gardy, která stála u kolébky organizace po americké invazi do Iráku. Kromě abú Bakra Bagdádího je na živu už jen abú Muhammand Šimali, který zřejmě nastoupí na Adnáního post.

Foto: ČTK/AP

Abú Muhammad Adnání na archivním snímku

Článek

Pro význam staré gardy si je potřeba uvědomit, že její představitelé většinou zastávali několik funkcí, Syřan abú Muhammad Adnání (vlastním jménem Taha Sabhí Fallaha) byl nejen mluvčím, ale také vrchním emírem Sýrie a měl na starostí řízení atentátů v zahraničí, zejména v západních zemích.

Islámský stát přiznal Adnáního smrt v úterý, USA uvedly, že se stal terčem přesného náletu na Al-Báb. [celá zpráva]

Nahradí ho asi Saúdský Arab abú Muhammad Šimali, vlastním jménem Tirad Džaba, který je spojen s předchůdkyní Islámského státu, mezopotámskou Al-Káidou. Nyní má na starosti příchod zahraničních bojovníků a imigraci i logistiku a finanční transakce. Spojené státy na něj vypsali odměnu ve výši pěti miliónů dolarů.

Více funkcí měl i abú Ali Anbárí, který se odpálil, když ho na syrsko-irácké hranici napadly americké jednotky. Když byl ještě na živu, žádali ho, aby přestal působit jako kazatel v Tal Afaru a vzal si na starosti finance.

Problémy Islámského státu

Expert na blízkovýchodní politiku z washingtonského institutu Tahrír Hassan Hassan uvedl v textu pro BBC, že odchod staré gardy a s ním související výměna vůdců umocňuje problémy Islámského státu, který ztratil padesát procent území v Iráku a dvacet procent v Sýrii.

Upozorňuje, že výměna vedení už probíhá, a varuje, že může vést ke změně charakteru IS. Ten už nemusí stát tolik na zkušených zahraničních veteránech džihádu a může se změnit ve skupinu, která se opírá o nespokojené místní sunnity.

Uvádí také, že noví vůdci budou možná méně dogmatičtí a více spjatí s aktuální situací v regionu, kde budou působit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám