Hlavní obsah

Vzbouřenci postupují k Hamá, bombarduje je syrské letectvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrské letectvo se snaží zastavit vzbouřence, kteří ve čtvrtek dále postupovali k městu Hamá. Skupina Džund al-Aksá oznámila dobytí města Ma´arda i nedaleké ruské raketové základny. Už ve středu ovládli Suran na klíčové spojnici mezi Damaškem a Aleppem. Podle exilové opoziční organizace SOHR si noční nálety vyžádaly nejméně 25 civilních obětí včetně šesti dětí, oznámila AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové dobyli postupují k HamáVideo: Reuters

 
Článek

Podle aktivistické skupiny Syrské tiskové středisko, která působí v provincii Hamá, bylo deset lidí zabito, když bojová letadla zasáhla skupinu utečenců ze Suranu. Dalších patnáct lidí zahynulo v oblasti dále na západ – podle SOHR, která monitoruje dění v Sýrii, v Latámina a v provincií Idlib. Syrská agentura SANA přiznala nálet na oblast.

Postup k Hamá

Vzbouřenci, mezi nimiž je vedle Svobodné syrské armády (FSA) i skupina Džund al-Aksá, považovaná v USA za teroristickou, zahájili ofenzívu v pondělí a podařilo se jim dobýt několik vesnic a měst na severu provincie Hamá, kde žijí šíitští alávité a křesťané, uvedla agentura Reuters.

Džund al-Aksá oznámila, že dobyla základnu ruských raket severovýchodně od Ma´arda a pak i celé toto město ležící jen deset kilometrů od Hamá, napsal ve čtvrtek Al-Masdar News s tím, že zprávu nelze verifikovat z dalších zdrojů.

Bombardování

Syrská vláda proti vzbouřencům nasadila letectvo, které se zaměřilo na pozice skupiny Džaíš al-Fatah (bývalá Fronta an-Nusra). Státní tisková agentura SANA oznámila, že při jejich bombardování byly zabity desítky rebelů a zničen velký počet vozidel včetně pick-upů vybavených kulomety. Při dalších náletech na skupiny Džaíš an-Nasr a Džund al-Aksá se jí podařilo zabít deset povstalců. Skupina Džajš an-Nasr přiznala, že v noci na čtvrtek přišli o život v bitvách v Hamá dva její velitelé a tři další bojovníci.

Foto: Profimedia.cz

Syrský MiG-23

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám