Hlavní obsah

USA oznámily konec bojů mezi Kurdy a Turky v Sýrii. Nejsme teroristé, popřela dohodu Ankara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký ministr pro EU Ömer Çelik ve středu popřel dohodu o ukončení bojů mezi syrskými kurdskými milicemi YPG a tureckými jednotkami. Tu v noci oznámil představitel amerických sil v oblasti.

Foto: Reuters

Turecký tank v Sýrii

Článek

Çelik dohodu o zastavení bojů popřel s tím, že Turecko nemůže být postaveno na roveň teroristické organizaci, jakou jsou milice YPG podporované USA. „Turecká republika je nezávislý právní stát,” řekl Çelik. Proto podle něj není možné, aby se Turecko a YPG na vzájemném klidu zbraní domluvily.

Několik hodin předtím ale USA oznámily, že je dohoda na světě. „V posledních několika hodinách jsme dostali ujištění, že všechny zúčastněné strany na sebe přestanou střílet a soustředí se na hrozbu ze strany Islámského státu (IS),“ řekl v úterý večer mluvčí amerického centrálního velitelství pro danou oblast CENTCOM John Thomas.

Americký ministr obrany Ash Carter vybídl už v úterý Turecko, aby neútočilo na kurdské milice podporované Washingtonem. „Vyzýváme Turecko, aby se dál soustředilo na boj proti IS a nezapojovalo se (do bojů) se Syrskými demokratickými silami (SDF).“

Součástí SDF jsou i kurdské milice YPG, které považuje Ankara za teroristickou organizaci napojenou na separatistickou tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK). Proti ní armáda desítky let bojuje.

„Odstranit hrozby”

Prezident Recep Tayyip Erdogan přitom prohlásil: „Turecko je rozhodnuté podniknout kroky k zajištění bezpečnosti doma i v sousedních zemích.” Podle něj budou operace pokračovat, dokud nebudou odstraněny všechny hrozby včetně té od YPG. [celá zpráva]

Turecko požaduje, aby se kurdské milice stáhly na východ od Eufratu, což by znamenalo, že by musely opustit i město Manbidž, které dobývaly deset týdnů, než z něj vyhnaly bojovníky Islámského státu. Turecké síly ostřelovaly kurdské pozice u Manbidže z houfnic. [celá zpráva]

Podle středečního vyjádření Çelika pro list Sabah se sice část milicí YPG stáhla, jak to slíbily Spojené státy, ale některé jednotky zůstávají západně od řeky, což je podle něj neakceptovatelné. Dodal, že z aktivit YPG těží spíše teroristé než kurdský lid.

Obvinění z etnických čistek

Poté, co Turecko obvinilo v pondělí kurdské milice z etnických čistek proti syrskému arabskému obyvatelstvu na severu Sýrie, přišli s podobným obviněním i Kurdové.

Masakry civilního obyvatelstva jsou podle mluvčího vojenské rady Manbidže, které kurdské milice předaly správu nad městem, „systematickou politikou” uplatňovanou tureckými a Turky podporovanými silami v okolí města.

Reklama

Výběr článků

Načítám