Hlavní obsah

To tělo má otcovo oblečení. V desítkách masových hrobů leží tisíce obětí Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extremisté z Islámského státu povraždili v Sýrii a Iráku tisíce lidí, které pohřbili do nejméně 72 masových hrobů. Uvedla to agentura AP, která důkladně zdokumentovala dostupná svědectví i satelitní snímky.

Foto: ČTK/AP

Extremisté z Islámského státu v Iráku se zajatci

Článek

Jedná se o zatím nejrozsáhlejší zmapování zvěrstev příslušníků samozvaného chalífátu. V nejmenším zaznamenaném hrobě leží tři oběti, v největším tisíce.

Celkovým rozsahem zvěrstev si ale zatím není nikdo jistý, poznamenala AP, podle níž je obětí nejméně 5 200, ale možná také více než 15 000.

Redaktoři AP hovořili s mnoha svědky masakrů. Je mezi nimi i rodina jezídského teenagera Talála, která v létě před dvěma lety zažila vraždění v oblasti Sindžáru. Talál před extremisty, kteří se nijak netajili záměrem jezídy vyhladit, utekl s rodiči, čtyřmi sestrami a bratrem ke strýci na venkov, ale i tam je radikálové z IS dostihli.

Strýcův dům, kde se ukryli ještě další lidé, obklíčili a donutili všechny vyjít ven. Tam je vyzvali, aby se zřekli své víry, ale pak beztak odvedli stranou dívky a mladé ženy, naložili je do aut a odvezli pryč. Starší ženy s malými dětmi zavedli zpět do domu a zamkli je tam. Muže a chlapce postavili všechny ke zdi.

Zachránilo ho hořící seno

Bylo jich asi 40, a proto se extremisté rozhodli, že účinnější bude je střílet vleže na zemi. Přikázali jim proto, aby si lehli na břicho v několika řadách. V tu chvíli řekl strýc Találovi, aby utíkal. Talál se rozběhl, skočil do sena a spolu s ním i několik dalších. Okamžitě se za nimi ozvala střelba, v jejímž důsledku seno vzplálo.

Požár poskytl Találovi krytí a chlapci se podařilo schovat v blízkém potoce. Odtud poslouchal, jak extremisté vraždí jeho příbuzné. Masakr přežili jen tři další muži, kterým se podařilo utéct.

Útočníci odjeli a zbylé ženy s dětmi vyšly ven. Találova matka našla svého manžela. Tělo bylo netknuté, ale z hlavy nezbylo nic. Její dcery byly zmatené. „To je divné, tohle tělo má otcovo oblečení,“ řekla jedna z nich v šoku, když se všichni vydali ukrýt se do hor, než se vrazi vrátí.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám