Hlavní obsah

Islámský stát v propagandistickém videu poprvé využil malého Brita

Teroristé z Islámského státu zřejmě poprvé využili ve svém propagandistickém videu malého chlapce britského původu. Záběry mají ukazovat vraždu kurdských zajatců kdesi v Sýrii.

Propagandistické video IS s chlapcem údajně pocházejícím z Británie

 
Článek

Mezi pěticí chlapců ve věku zhruba 10 až 13 let je i jeden běloch s modrýma očima, kterého radikálové pojmenovali bojovým jménem Abú Abdulláh al-Britání, což odkazuje na jeho údajného otce Abdalláha z Británie. Toto jméno ale používá řada britských džihádistů.

Identitu chlapce stojícího na druhém místě zprava nebylo možné ověřit, uvedla BBC. Britské ministerstvo zahraničí záběry nekomentovalo. Podle webu The Sun je mu zhruba dvanáct let.

Devět minut trvající video bylo pravděpodobně natočené někdy nedávno v syrské Rakce, uvedl britský Daily Mail.

Chlapec pocházející údajně z Británie, je druhý zprava

Chlapci na záběrech stojí s pistolemi v rukách nad klečícími zajatci. Jsou oblečení ve vojenských uniformách, kurdští bojovníci mají oranžové obleky, podobně jako na předešlých propagandistických videích IS, které zobrazovaly vraždy zajatců.

Vzkaz Kurdům

Na záběrech mluví chlapec označený jako Abú al-Bará al-Túnisí (Tunisan). Arabsky vzkazuje kurdským bojovníkům, že bitva proti nim ještě pořádně nezačala.

„Nikdo nemůže zachránit Kurdy. Dokonce ani, když mají podporu Ameriky, Francie, Británie a Německa, ďáblů z pekla,“ citoval britský The Sun jeho slova.

Další chlapci by měli být podle bojových jmen z Egypta, Uzbekistánu a poslední by měl mít kurdský původ.

Zajatci se později na videu objeví zastřelení. Daily Mail poznamenal, že hranice trestní odpovědnosti je v Británii deset let. Pokud by byl chlapec dopaden a vydán do Spojeného království, může být souzen za vraždu.

Ministr zahraničí Philip Hammond v lednu uvedl, že k IS a dalším teroristickým organizacím v Sýrii se pokusilo přidat zhruba 1500 Britů.

Reklama

Výběr článků

Načítám