Hlavní obsah

Povstalci v Sýrii ohlásili dobytí Džarábulusu, Kurdy tam nechtějí ani Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Syrští povstalci vyslaní a podporovaní tureckou armádou a americkým letectvem vstoupili do příhraničního města Džarábulusu, k němuž ve středu vyrazily turecké tanky. Cílem operace bylo vyhnat radikály z Islámského státu (IS), ale také zastavit postup kurdských milicí. Rebelové tvrdí, že se bojovníci IS stáhli, a USA oznámily, že se stáhli i Kurdové. Turecká akce pokračuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké tanky na hranici se Sýrií u města DžarábulusVideo: Reuters

 
Článek

O rychlém dobytí informoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Uvedl, že syrští povstalci město ovládli společně se spojenci, kteří celou dobu čekali na příležitosti na obvodu města.

Akce se uskutečnila s palebnou podporou turecké armády, která vyslala tanky i bojová letadla. Vzdušnou podporu poskytly také USA. [celá zpráva]

Jejich ministr zahraničí Joseph Biden během středeční návštěvy Ankary potvrdil stanovisko tureckých představitelů, když stejně jako oni varoval postupující kurdské milice, aby se vrátily na východ od Eufratu. V opačném případě už jim nebudou USA poskytovat pomoc, pohrozil Biden.

Mluvčí mezinárodní koalice vedené USA pak odpoledne potvrdil, že se kurdské jednotky stáhly za Eufrat a chystají se na úder proti městu Rakka.

Foto: David Ryneš, Novinky

Turecké operace v Sýrii

Nejmenovaný americký zástupce už dříve řekl stanici BBC, že cílem operace bylo vytvoření nárazníkového pásma proti postupujícím milicím YPG. Šéf kurdské Sjednocené demokratické strany, která milice zastřešuje, v té souvislosti varoval, že se Turecko plně zapojilo do „syrské šlamastyky“ a bude poraženo stejně jako IS.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Kouř nad městem Džarabulus na syrsko-turecké hranici

Džarábulus byl posledním městem a přechodem na hranici s Tureckem, který Islámský stát ovládal.

Ofenziva nicméně pokračuje, z Turecka vyjely další tanky. Agentura Reuters ve čtvrtek uvedla, že se jich Ankara chystá do oblasti vyslat dalších dvacet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám