Hlavní obsah

Asad nechal poprvé bombardovat kurdské město. Milice slibují odvetu

Irbíl
Aktualizováno

Při náletech na syrské město Hasaka zahynuly za uplynulých 48 hodin desítky lidí, uvedl v pátek mluvčí kurdských milic YPG Redur Xelil. Pohrozil odvetou. Jde o vůbec první vážnější střety mezi syrskými Kurdy vládními silami a první bombardování kurdského města syrským letectvem.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci kurdských milicí YPG ze Syrských demokratických sil nabíjejí minomety.

Článek

„Jsou tu mučedníci a zranění,“ uvedl Xelil. Kvůli silným náletům a ostřelování děly kurdské úřady z města ležícího na severovýchodě země evakuovaly tisíce civilistů.

Většina evakuovaných jsou ženy a děti. ”Kdokoli dokáže udržet zbraň, bojuje proti režimu a jeho gangům,” uvedl Xelil a pohrozil odvetou.

„Každá ruka potřísněná krví našeho lidu bude přivedena k odpovědnosti všemi možnými způsoby,“ prohlásil

Podle Xelila se ve městě odehrává nejprudší bitva mezi kurdskými milicemi a syrskou armádou za uplynulých víc než pět let občanské války v Sýrii. „Hasaka je nyní svědkem opravdové války.”

Doposud k podobným střetům nedocházelo a sunnitští vzbouřenci dokonce tvrdili, že Kurdové jsou spojeni s Damaškem. U Hasaky i Kámišlí jsou stále základny syrských vládních nebo provládních sil.

Útok na provládní jednotky

Syrská armáda v pátek na situaci ve městě poprvé oficiálně reagovala. Podle ČTK tvrdí, že boje v Hasaká vypukly v důsledku toho, že se kurdské bezpečnostní složky snažily město obsadit. Vojáci na to proto reagovali a zaměřili se na ozbrojené skupiny. Odpověď armády byla podle prohlášení „přiměřená” a jakékoli další podobné akce se setkají se stejnou odezvou.

Podle webu Al-Masdar News nálety následovaly po akci kurdské policie Asajiš a Jednotek lidové ochrany (YPG) proti pozicím provládních Národních obranných sil u vojenské linie v okrese Guvajrán.

Web uvedl, že nálety kurdskou ofenzívu zastavily.

Navzdory obviněním sunnitů nebyly YPG nikdy partnerem Damašku. Syrský náměstek ministra zahraničí Fajsal Mikdád se vyslovil i proti kurdské autonomii v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám