Hlavní obsah

Moskva je ochotná kývnout na dva dny příměří týdně v Aleppu

Damašek/Ženeva

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že je Moskva ochotná podpořit návrh OSN na každotýdenní 48hodinové humanitární příměří v syrském Aleppu. Poprvé by boje mohly být zastaveny již příští týden.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Aleppská čtvrť Báb al-Hadíd zničená nálety.

Článek

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že Moskva iniciativu podpoří za podmínky, že konvoje s pomocí zamíří jak do povstaleckých oblastí, tak i do těch, které kontroluje vláda.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ještě před ruským oznámením zopakoval, že OSN potřebuje k zajištění konvojů aspoň osmačtyřicetihodinové příměří. Vyzval strany bojující zejména v Aleppu, aby umožnily zásobování civilistů a učinily "humánní gesto".

Ukončená schůzka

De Mistura ve čtvrtek předčasně ukončil pravidelnou schůzku o humanitární pomoci. Řekl, že nemá smysl jednat, když se v Sýrii stále bojuje a OSN není schopna tam dopravit pomoc. Koordinační schůzky se konají pravidelně každý týden, tentokrát ji de Mistura ukončil po osmi minutách.

"Použil jsem své pravomoci jako šéf skupiny a rozhodl, že nemá smysl konat pracovní schůzku o humanitární pomoci, dokud se něco nezmění," řekl de Mistura v Ženevě.

Další schůzka se bude konat za týden. De Mistura usiluje také o obnovu diplomatických rozhovorů o Sýrii a řekl, že věří, že Spojené státy a Rusko mají stále zájem o nevojenské řešení syrského konfliktu.

Asadovi vojáci obléhají 600 tisíc lidí

OSN vyčlenila v Sýrii 18 obléhaných oblastí. Většinu z nich obléhá podle agentury AFP syrská armáda. Žije v nich na 600 000 lidí. Do 17 z nich není OSN schopna kvůli bojům odpravovat pomoc, pouze lidem ve východosyrském Dajr az-Zauru je pomoc dopravována letecky.

Aleppo je několik týdnů ohniskem tvrdých bojů, ve východní čtvrti města uvázlo bez přístupu k zásobování přes 200 000 lidí. OSN dlouhodobě usiluje o dojednání mimořádného příměří, ale zatím se to nepodařilo.

Foto: Stringer, Reuters

Fotografie pětiletého Umrána Dakníše sedícího v sanitce poté, co byl vytažen z trosek domu zříceného po náletu na Aleppo, obletět svět. Na další fotografii je i se svou sestrou, kterou se rovněž podařilo zachránit.

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová ve čtvrtek jménem EU ostře odsoudila útoky na aleppské civilisty a naléhala na okamžité zastavení bojů, možnost evakuace zraněných, umožnění humanitární pomoci a nezbytné opravy vodovodní a elektrické sítě.

Útoky na civilisty a proti civilní infrastruktuře a "přehnané a nepřiměřené útoky syrského režimu" jsou naprosto zavrženíhodné, uvedla Mogheriniová a připomněla, že syrský režim prezidenta Bašára Asada v první řadě odpovídá za ochranu svých občanů.

Zaútočili i na Kurdy

Syrské kurdské milice ve čtvrtek oznámily, že syrská armádní letadla poprvé za pět let bojů bombardovala v severosyrské Hasace oblasti kontrolované Kurdy. Mluvčí jejich milicí YPG Redur Xelil řekl, že bomby zasáhly hlavně Kurdy kontrolované rezidenční oblasti Hasaky a pozice kurdských policejních sil Asájiš. "Jsou tam mrtví a ranění," řekl Xelil s tím, že kvůli leteckým úderům začali z města utíkat tamní obyvatelé. Nálety nazval "brutálním donebevolajícím útokem vůči našemu lidu", který nezůstane bez odplaty.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že ruská bojová letadla třetím dnem vzlétla ze základny v Íránu k operacím v Sýrii. Rusové od úterka létají z Hamadánu k operacím hlavně na východě a severu Sýrie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám