Hlavní obsah

Rusko vyhlásilo každodenní tříhodinové příměří v Aleppu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/New York

Ruské síly od čtvrtka zastaví každý den na tři hodiny údery v oblasti severosyrského Aleppa, aby umožnily bezpečný průjezd humanitárním konvojům. Oznámil to ve středu ruský generál Sergej Rudskoj. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien sice vítá každý návrh umožňující humanitární pomoc ve městě, které je nyní ohniskem tvrdých bojů mezi syrskými vládními silami a povstalci umírněné opozice, nicméně zopakoval, že je potřeba alespoň dvoudenní příměří.

Foto: rodinný archiv

Vybombardovaná část Aleppa ovládaná povstalci

Článek

"V zájmu zaručení plné bezpečnosti konvojů vjíždějících do Aleppa bude od 10:00 do 13:00 (od 09:00 do 12:00 SELČ) udržováno humanitární okno, během něhož budou zastaveny veškeré vojenské aktivity, letecké útoky a dělostřelecká palba," oznámil podle agentur na tiskové konferenci generál Rudskoj z generálního štábu ruské armády.

"Vždy vezmu v úvahu jakýkoli návrh, který umožní doručit humanitární pomoc," řekl O'Brien v první reakci na oznámení Ruska.

"Pro splnění tak rozsáhlé pomoci (nutné v Aleppu) potřebujete dva jízdní pruhy a také 48 hodin, abyste tam (do města) dostali dostatečné množství kamiónů," citovala jej agentura Reuters.

„Těžké ztráty”

Rudskoj novinářům také řekl, že povstalci utrpěli v posledních dnech v bojích o Aleppo velké ztráty. "V posledních čtyřech dnech ztráty vzbouřenců na jihozápadě Aleppa vzrostly na více než 1000 mrtvých a 2000 zraněných," uvedl podle agentury AFP.

V této souvislosti vyzval rebely, kteří chtějí složit zbraně, aby využili jeden "ze sedmi humanitárních koridorů", jež vytvořil režim v Damašku a jeho spojenec Rusko.

Armáda věrná prezidentovi Bašáru Asadovi v minulých týdnech obklíčila povstalci ovládanou východní část Aleppa, uvnitř se ocitlo bez dodávek potravin přes 200 000 lidí.

Rebelům, kteří jsou pod neustálými údery ruského a syrského letectva, se v sobotu po třech týdnech podařilo obklíčení prolomit a zahájit protiofenzivu. Oběma stranám poté přibyly ve městě a jeho okolí posily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám