Hlavní obsah

Dva roky náletů: Islámský stát ztratil v Iráku 40 procent území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát ztratil přes 40 procent území, které ovládal v Iráku, uvedla ve středu agentura AP. Přispěly k tomu dva roky náletů, kterých bylo od 8. srpna 2014 provedeno přes 9400. Iráckým silám umožnily dobýt zpátky velká města s výjimkou Mosulu. Mnoho jich ale bylo doslova srovnáno se zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boji zničenou Fallúdžu čeká rekonstrukceVideo: Reuters

 
Článek

Údery byly zahájeny ani ne dva měsíce poté, co Islámský stát v červnu 2014 bleskově ovládl značnou část severního Iráku a přiblížil se až k Bagdádu.

Široká koalice zemí, do které se zapojily nejen západní státy jako USA, Francie, Velká Británie, Kanada či Austrálie, ale také Jordánsko a Saúdská Arábie, od té doby bombardovala pozice IS, jeho zásobovací linie i cisternové vozy, kterými přepravoval ilegálně vytěženou ropu.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Irácké humvee na místě útoku na ropné zařízení v Bai Hasanu

Hned první útoky slavily úspěch, zastavily postup Islámského státu od Mosulu k Irbílu, od kterého byli islamisté vzdáleni jen 30 kilometrů. Za pouhé tři dny po zahájení náletů byli kurdští vojáci, kteří museli utéci do hor, schopni dobýt zpět základnu Machmúr. „Kdyby nebyly nálety a palba těžkého dělostřelectva, byli bychom stále v horách,“ řekl kurdský pešmerga Ajúb Chajlani.

Foto: Reuters

Britské Tornado GR4 doplňuje palivo při letu nad Irákem

Útoky později umožnily iráckým a kurdským jednotkám postupně osvobodit jednotlivá města, jako byly Tirkít, Bajdží, Sindžár, Ramádí a Fallúdža. [celá zpráva]

Vysoká cena

AP ale upozorňuje na vysokou cenu. Oficiálně si sice nálety vyžádaly životy pouhých 55 civilistů, ale nevládní organizace uvádějí 1568 mrtvých. Horší je, že města byla během bojů takřka zničena, k čemuž přispěly právě i nálety. To je nejen případ Tirkítu, loni dobytého Ramádí a zřejmě i letos osvobozené Fallúdže, ale také Sindžáru, obývané minoritou jezídů. [celá zpráva]

Kurdské síly jej celý osvobodily před devíti měsíci, jenomže z města zůstaly jen trosky, takže většina jeho obyvatel žije dál ve stanech v uprchlických táborech na severu Iráku.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Rozstřílené město Ramádí

Domovy muselo kvůli útokům Islámského státu opustit 3,2 miliónu lidí. Mnozí se však nemají kam vrátit.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Stavba uprchlického tábora u Machmúru pro běžence z Mosulu

Čekají se uprchlíci z Mosulu

Obávají se toho i obyvatelé kdysi dvoumiliónového Mosulu, posledního velkého města drženého Islámským státem, na který se chystají zaútočit Iráčané a Kurdové. Kvůli ofenzívě už Spojené státy vyslaly na sever Iráku 560 vojáků.

Foto: Sgt. Paul Sale, ČTK/AP

Vojáci z americké 101. vzdušné výsadkové divize pálí z houfnice M777 ráže 155 mm na základně Kara Soar v Iráku

Třicetiletý Hamíd Madžíd utekl z Mosulu se svou ženou v létě 2014. Od té doby zůstávají v Irbílu a nevěří, že se vrátí. Obávají se, že i kdyby město ovládly irácké síly, nebude dost bezpečné. „Budoucnost vidíme jako temnou a nejasnou,“ řekl Madžíd AP.

Foto: Reuters

Hlídka Islámského státu v Mosulu o

Předpokládá se, že před boji prchnou z města další desetitisíce lidí. Proto už se budují velké uprchlické tábory u Machmúru.

Reklama

Výběr článků

Načítám