Hlavní obsah

Po puči zůstává v Turecku ve vazbě 22 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Dvaadvacet tisíc lidí zůstává v Turecku ve vazbě po neúspěšném pokusu o puč, řekl v úterý turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Současně varoval Spojené státy - pokud nevydají duchovního Fetullaha Gülena, obětují tím vzájemné vztahy.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Obrněný vůz turecké policie v Ankaře

Článek

Turecký ministr řekl, že zadrženo bylo po puči na třicet tisíc lidí, z nichž 22 000 zůstává ve vazbě. Obviněno bylo 16 000 z nich. Zbylých 7668 osob je kvůli pokusu o převrat vyšetřováno na svobodě.

Turecko trvá na vydání Gülena

Turecko připisuje puč tzv. Fetullahistické teroristické organizaci (FETÖ), kterou údajně vede duchovní Fetullah Gülen žijící v USA. Ankara požaduje jeho vydání.

„Zatím jsme nedostali žádnou oficiální odpověď od Spojených států, co se týče Gülenova vydání... Pokud ho USA nevydají, obětují tím své vztahy s Tureckem kvůli teroristovi,” uvedl Bozdag. Doufá, že Washington Gülena vydá.

Washington to odmítá, dokud mu Ankara nepředloží důkazy o jeho zapojení do zosnování pokusu o puč. Gülen podíl na pokusu o převrat odmítl.

Podle listu Hürriyet Turecko poslalo do USA už dvě žádosti o vydání. Kvůli žádosti se tento týden podle listu očekává návštěva delegace amerického ministerstva spravedlnosti. Posléze by měli odjet zástupci tureckého ministerstva spravedlnosti do USA.

Gülenovo sociálně zaměřené hnutí Hizmet (Služba) turecká vláda pronásleduje dlouhodobě, po pokusu o převrat tažení proti němu ještě zintenzívnila. Ve státních institucích přišlo o místa několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů, kteří byli údajně členy FETÖ.

Nekonečné čistky 

Každý den se objevují nové informace o aktivitách FETÖ. V severozápadní provincii Eskişehir bylo jeho členy 25 imámů, kteří byli placeni z vybraných příspěvků. Podporovalo je na 200 oddaných byznysmenů.

Imámové se údajně pokoušeli získat vysokoškolské studenty, dva imámové měli na starost univerzity v Anadolu a v Osmangazi – dohlíželi, aby zůstávali na kolejích ovládaných FETÖ. Vše vypověděl svědek, jehož identita je utajena. Jeho tvrzení nešlo nijak ověřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám