Hlavní obsah

Vzbouřenci se pokusili v Halabu o ofenzívu, neuspěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab

Syrští rebelové se pokusili v pondělí prolomit obklíčení východní části města Halab (Aleppo). Ostřelování čtvrtí ovládaných vládními silami si vyžádalo životy skoro třiceti civilistů. Pokus o průlom však neuspěl, uvedla v úterý agentura AP. Pozice vzbouřenců v úterý bombardovala ruská letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Halabu zuří tvrdé boje mezi vládními jednotkami a rebelyVideo: AP

 
Článek

Ruské bojové letouny provedly za rozbřesku intenzivní údery jižně od Halabu na podporu vládních jednotek, které se snaží zatlačit povstalce. Jejich dopad zatím není znám.

O průlom se pokusila aliance několika skupin tvořená především frontami Fatah aš-Šám a Ahrár aš-Šám. Podle pondělního vyjádření ruského generála Sergeje Rudského se do ofenzívy zapojilo asi 5000 vzbouřenců, útočící skupiny ale přišly o 800 bojovníků, ztratily 14 tanků a deset obrněných vozidel.

Rudského tvrzení ale nešlo ověřit z nezávislých zdrojů. Syrská exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi uvedla, že v boji padly desítky lidí na obou stranách.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Dým nad Halabem poničeným boji

Podle agentury SANA také bývalá Fronta an-Nusra ostřelovala město Handarat u Halabu a některé čtvrti města Halab. Rebelové podle ní byli silně aktivní i v provinciích Latakíja, Hama a u Damašku zřejmě ve snaze podpořit vzbouřence v Halabu. V šesti případech porušili příměří, které se podle interpretace netýká jen Islámského státu a Fronty an-Nusra, ale i všech s nimi spolupracujících organizací.

Reportér al-Džazíry Milad Fadil upozornil, že situace rebelů v Halabu je obtížná. „Režimní síly mají několik obranných linií chránících západní čtvrtě Halabu. Tato bitva může trvat několik dní, možná týdnů.“ Podle něj navíc vládní síly podporované Rusy a Íránci připravují další ofenzívu.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Syrský chlapec v Halabu dohlíží na pálení pneumatik vytvářejících kouřovou clonu.

Západní polovinu města ovládají vládní síly, východní vzbouřenci.

Washingtonský analytik Firas Maksad dodal pro katarskou televizi, že ovládnutí Halabu je klíčové. Vládním silám umožní udržet otevřené zásobovací linie. „Pro opozici je to jejich poslední post. Když ztratí Halab, jehož většinu drží asi čtyři roky, mohou prohrát celý boj o Sýrii. Rebelové jsou ve špatné situaci. Když se jim podaří prorazit obklíčení, jejich situace u vyjednávacího stolu se zlepší, ale jen o trochu,“ upozornil analytik.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský generál Sergej Rudskoj pod mapou Halabu. Modře olemované oblasti drží rebelové. Vyznačeny jsou i humanitární koridory. .

Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii si palba vyžádala za 24 hodin životy 28 civilistů ve dvou čtvrtích Halabu. Ředitel SOHR Rami Abdal Rahmán uvedl, že je mezi nimi „šest dětí a osm žen“. Dodal, že desítky osob byly zraněny.

Syrská vládní agentura SANA uvedla nižší čísla, podle ní bylo raketovou palbou a střelbou ručních zbraní od neděle zabito dvacet lidí, v pondělí pak devět – mezi nimi byly tři ženy a tři děti. Zraněno bylo 36 lidí.

Podle zdrojů z policie vzbouřenci ostřelovali obytné domy, jedna raketa také dopadla do areálu univerzity, kde zabila studenta a zranila osm dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám