Hlavní obsah

Turecko po pokusu o puč přebuduje armádu, bude pod kontrolou vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko radikálně přestaví armádu, která se tak dostane plně pod kontrolu ministerstva obrany. Plyne to z dekretu, který byl přijat v neděli. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bude přebudována v rámci širší přestavby Turecka zahrnující i soudní systém a celý stát.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Změny v armádě se mají týkat celé řady složek od velitelství, přes výuku a zdravotnické složky až po Nejvyšší vojenskou radu. Už v sobotu Erdogan oznámil, že vláda uzavře vojenské školy a velení armády podřídí civilnímu vedení země. Podřídí se mu letectvo, námořnictvo i pozemní síly, prezident a premiér budou dostávat z armády přímé informace a budou mít právo dávat armádě přímé rozkazy bez dalšího schválení.

V Nejvyšší vojenské radě zasedne nově několik ministrů - vicepremiér, a ministři zahraničí, spravedlnosti a vnitra se v ní připojí k premiérovi, náčelníkovi generálního štábu, ministru obrany a velitelům. Své posty v ní naopak ztratí několik generálů a admirálů.

Pod armádu už nebude spadat četnictvo, přejde pod ministerstvo vnitra.

Turecká vláda vyhodila z armády 1389 vojáků pro údajné napojení na pučisty. Mezi propuštěnými jsou i Erdoganův vojenský poradce Ali Yazici, poradce náčelníka generálního štábu i autor projevů ministra obrany.

CNN oznámila, že z vazby bylo propuštěno 758 z 989 zadržovaných vojáků, neboť soudce neshledal jejich vazbu nezbytnou.

Během týdne bylo zbaveno funkcí na 1700 důstojníků v souvislosti s rolí, jakou při nezdařeném převratu sehráli. Turecký prezident to komentoval slovy, že armáda potřebuje čerstvou krev.

Prezidenta, který zavádí v zemi stále tvrdší islámský režim, se část ozbrojených sil pokusila svrhnout 15. července. Erdogan z puče obviňuje Fetullahistickou teroristickou organizaci (FETÖ), jejímž vůdce má být duchovní Fethullah Gülen, který dlouhodobě žije v USA. Ten ale veškerá obvinění ze zosnování puče odmítá.

Čistky v soukromém sektoru

Erdoganův režim po neúspěšném puči přistoupil k nekompromisním čistkám ve státních institucích. Doposud bylo z armády, justice, státní správy nebo školství propuštěno, suspendováno nebo zadrženo na 60 000 lidí. Čistky zaměřené proti příznivcům pučistů se ale týkají i soukromé sféry. Podle tajemníka vládnoucí strany AKP Aliho Babacana bude soukromý sektor bez milosti zbaven členů Gülenova hnutí. Zmínil, že někteří pučisté „pronikli do soukromého sektoru“, jeho vyčištění od Gülenových příznivců ale zabere nějaký čas, protože do struktur pronikali už čtyřicet let. Někteří z nich jsou podle něj ve finančním sektoru.

„Nemáme tu žádný prostor po riskování. Očistný proces musí být nemilosrdný v souladu s tím, co požaduje vláda zákona,“ dodal Babacan.

V Turecku také zakázali vydávání 142 různých novin a časopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám