Hlavní obsah

Erdogan stáhne žaloby pro urážku své osobnosti

– Ankara • Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se rozhodl stáhnout všechny žaloby podané kvůli urážkám jeho osoby. Prezident to v pátek oznámil na akci k uctění obětí nezdařeného pokusu o vojenský převrat. Žalobám kvůli urážkám na adresu Erdogana čelí 2000 lidí, napsala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan své rozhodnutí podle serveru BBC označil za gesto dobré vůle. ”Pouze pro jednou budu shovívavý a ukončím všechny kauzy týkající se neuctivých urážek vůči mé osobě,” uvedl prezident. Sdělil, že ho inspiroval pocit jednoty v době neúspěšného pokusu o puč.

Žaloby podané mimo území Turecka však zůstávají v platnosti. „Oznámení platí jen pro Turecko. V Německu se prozatím nic nemění," uvedl právník Ralf Höcker, který zastupuje satirika Jana Böhmermanna. Ten kvůli posměšné básni o Erdoganovi čelí trestnímu stíhání za urážku hlavy cizího státu. Souhlas k tomuto stíhání dala německá vláda, která tak vyhověla turecké žádosti. Na kancléřku Angelu Merkelovou se kvůli tomuto kroku snesla vlna kritiky.

V Turecku žalobám kvůli urážkám na adresu Erdogana čelí stovky lidí, napsala agentura AP.

Böhmermann na konci března ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta Erdogana jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno. Německý komik básní reagoval mimo jiné na případy porušování svobody slova a tisku v Turecku.

Erdoganova kritika Západu

Erdogan ale současně vystupňoval útoky proti lidem, jež kritizují jeho tvrdý postup proti pučistům. Zatčeno bylo podle pátečního sdělení ministerstva vnitra 18 000 lidí.

„Někteří lidé nám radí, říkají, že se obávají. Starejte se o své věci. Nikdo z Evropské unie ani z USA, ze Západu nám nekondoloval. Tyto země nebo jejich vůdci, kteří se nestarají o tureckou demokracii, o životy našich lidí, o jejich budoucnost a obávají se  osud pučistů, nemohou být našimi přáteli.

Ještě předtím se pustil do amerického generála Josepha Votela, který řekl, že aktuální čistky v turecké armádě ohrožují boj proti Islámskému státu a že má obavy o pokračování dobrých vztahů s mnoha vojenskými představiteli v zemi. Erdogan mu vzkázal. „Stavíte se na stranu pučistů místo, abyste poděkoval státu, že odrazil pokus o převrat.“ [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám