Hlavní obsah

Americký generál podle Erdogana stojí na straně pučistů

– Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek odmítl kritiku Západu za svůj nekompromisní postup proti vzbouřencům, kteří se jej pokusili v polovině července svrhnout. Pustil se do amerického generála, který řekl, že čistky v armádě ohrožují boj s Islámským státem. Erdogan prohlásil, že generál podporuje pučisty.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan odsoudil výroky velitele amerického Centrálního velitelství Josepha Votela, pod které spadá i Turecko. Podle generála čistky v turecké armádě po puči ohrožují boj proti Islámskému státu.

„Americký generál stojí slovně na straně pučistů. Ukázal to ve svých prohlášeních,” řekl turecký prezident při návštěvě oddělení pro speciální operace v Ankaře.

Foto: Profimedia.cz

Americký generál joseph Votel

„Místo toho, abyste poděkoval státu, že odvrátil pokus o převrat, stojíte za pučisty. Strůjce puče je ve vaší zemi. Pečujete tam o něj,” dodal prezident.

Ankara obviňuje ze zosnování puče duchovního Fethullaha Gülena, který žije dlouhá léta ve Spojených státech, a požaduje jeho vydání. Duchovní veškerá obvinění odmítá.

Podle agentury Reuters Erdogan dodal, že prokáže-li se, že puč podporovalo víc lidí, pak počty zatčených ještě vzrostou.

Část turecké armády se Erdogana pokusila svrhnout 15. července. Převrat se ale nepovedl a Erdoganův režim následně přistoupil k tvrdým čistkám ve státních institucích. Dotkly se podle agentury Reuters už 66 000 osob, z nichž 43 000 pracovalo ve školství.

Ministr vnitra Efkan Ala řekl ve státní televizi TRT Haber, že 9677 osob z téměř 18 000 zadržených je formálně zatčeno a čeká je soud. Dodal, že skoro 50 000 lidem byly odebrány pasy.

Ministr spravedlnosti požaduje zabavit majetek 3000 propuštěných soudců a prokurátorů.

Zavřou se některé základny

Turecký premiér Binali Yildirim v pátek podle listu Hürriyet oznámil, že uzavře vojenské letiště u Ankary, které využívali pučisté. „Letecká základna Akinci, jež byla hnízdem zrádců, bude uzavřena a proměněna v památník, kde budou živé vzpomínky na naše mučedníky.” Akinci ale nebude jedinou uzavřenou základnou.

„Uzavřeme veškerá kasárna v Ankaře a Istanbulu, z nichž vyjížděly tanky a vylétaly vrtulníky,” prohlásil premiér v projevu živě přenášeném právě ze základny.

Reklama

Výběr článků

Načítám