Hlavní obsah

V Turecku pokračují masivní čistky

Ankara

Turecko zadrželo v úterý v Dubaji kvůli nedávnému pokusu o puč i dva turecké generály působící v Afghánistánu. Informovala o tom agentura Reuters. Oba byli zadrženi v Dubaji a v úterý převezeni do Turecka. Kvůli pokusu o převrat z 15. července již bylo zatčeno přes 13 tisíc státních zaměstnanců, ale i pracovníků soukromých firem.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Obrněný vůz turecké policie v Ankaře

Článek

Podle agentury Anadolu byli na útěku zadrženi generálmajor Cahit Bakir, který velel tureckým silám v mezinárodních jednotkách NATO v Afghánistánu, a brigádní generál Sener Topuc, velitel výcvikového a školicího střediska v Kábulu. Nově byl zadržen i bývalý guvernér Istanbulu Hüseyin Avni Mutlu.

Zadrženo bylo i šest novinářů z počtu 42, na které byl vydán zatykač. Je mezi nimi i bývalá poslankyně Nazli Ilicaková, uvedl list Hürriet.

V Turecku bylo od neúspěšného pokusu o puč, který si vyžádal na 246 obětí, zatčeno už asi 13 tisíc podezřelých včetně vojenských důstojníků, soudců a zaměstnanců státní správy. Za mřížemi se ocitlo i téměř 300 příslušníků prezidentské stráže, což je zhruba desetina této elitní jednotky, která má být rozpuštěna, a také přes 125 generálů a admirálů.

Operace proti FETÖ

Všichni byli zatčeni v rámci operace proti tzv. Fetullahistické teroristické organizaci (FETÖ). Turecká vláda obviňuje ze zosnování puče bývalého spolupracovníka prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA.

Jeho příznivce v Turecku se vláda snaží odstranit v rámci rozsáhlých čistek. Více než 50 tisíc vojáků, policistů, soudců, prokurátorů a učitelů bylo propuštěno. Jen z ministerstva vnitra odešlo 8777 pracovníků, zbaveno práce bylo 2000 soudců a prokurátorů, ale také přes 20 000 učitelů a profesorů či akademiků.

Ministerstvo zahraničí propustilo dva velvyslance, kteří ale v současnosti nebyli na žádném postu: je mezi nimi Gürcan Balik, jenž dlouho pracoval jako hlavní poradce bývalého ministra zahraničí Ahmeta Davutoğlua. Celkem bylo v úterý suspendováno 34 pracovníků ministerstva zahraničí.

Čistky ve firmách

Aerolinky Turkish Airlines propustily 211 svých zaměstnanců včetně zástupce generálního manažera a několika členů posádek, uvedla agentura Dogan.

Propuštěn byl i hlavní šéf společnosti AnadoluJet spolu se třemi prezidenty firmy a dvěma viceprezidenty a 15 piloty a členy posádek.

Společnost Türk Telekom propustila ve spolupráci s bezpečnostními silami 198 zaměstnanců. Zatčeni byli i dva majitelé přední společnosti na výrobu chladicích zařízení Ugur Cooling System.

V Turecku nyní platí výjimečný stav, který mimo jiné umožňuje prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi vládnout pomocí dekretů. Dekretem už prezident mimo jiné prodloužil na 30 dnů období, kdy smí být podezřelý zadržován bez vznesení obvinění.

Reklama

Výběr článků

Načítám