Hlavní obsah

OSN: Počet civilních obětí byl v Afghánistánu rekordní

Kábul

Počet zabitých a zraněných civilistů v Afghánistánu vystoupal za letošní půl rok na rekordní úroveň. Podle OSN při bojích s povstalci a při atentátech přišlo o život 1 601 civilistů, 3565 jich bylo zraněno. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst o čtyři procenta, uvedla v pondělí asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA).

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Pohřeb oběti sobotního sebevražedného útoku v Kábulu. Dvojice atentátníků tam zabila 80 lidí a 231 dalších zranila.

Článek

Mezi civilními oběťmi je celkem 1509 dětí. O život jich přišlo 388, zranění utrpělo 1121 z nich. Jedná se tak o nejvyšší počet zabitých a zraněných dětí během šesti měsíců od roku 2009, což OSN označila za „znepokojující a ostudné“.

Ženské ztráty na životech zahrnují 507 obětí, z nichž 130 bylo zabito a 377 zraněno.

Za většinu - zhruba 60 procent - obětí je podle OSN odpovědné hnutí Tálibán a další povstalecké skupiny. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku však o 47 procent vzrostl také počet lidí zabitých provládními silami.

Většinu dětí zabily výbušniny

Dvě procenta civilních obětí mají na svědomí zahraniční jednotky, které v zemi zajišťují podporu a výcvik afghánským silám. Zbývající počet mrtvých a zraněných, zhruba 17 procent, nelze připsat žádné z bojujících stran. Většinu dětí usmrtily nastražené výbušniny.

Rok 2015 byl přitom považován za zvlášť krvavý, protože následoval po ukončení bojové mise zahraničních jednotek (ke konci roku 2014) a převzetí odpovědnosti za bezpečnost v zemi afghánskými silami.

Šéf UNAMA Tadamichi Yamamoto zdůraznil, že zpráva má sloužit jako výzva  jednotlivým stranám konfliktu, aby „udělaly všechno, co mohou, aby ušetřily životy civilistů“.

„Každá zdokumentovaná oběť v této zprávě - lidé zabití při modlitbách, v práci, při studiu, v nemocnici - každá civilní oběť představuje selhání a měla by sloužit jako výzva k akci jednotlivým stranám konfliktu, aby snížily utrpení civilistů“ řekl Yamamoto.

Dvacet tisíc mrtvých civilistů

Zprávu OSN zveřejnila krátce po nejkrvavějším útoku v Afghánistánu za posledních patnáct let. V Kábulu se v sobotu při demonstraci šíitské menšiny Hazárů proti plánované trase vedení vysokého napětí odpálili dva sebevražední atentátníci. Zabili 80 lidí a 231 jich zranili.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Válka v Afghánistánu začala v roce 2001, kdy bylo s pomocí mezinárodních jednotek vedených Spojenými státy svrženo islamistické hnutí Tálibán. UNAMA registruje civilní oběti od roku 2009, od té doby napočítala 22 941 mrtvých a 40 993 zraněných civilistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám