Hlavní obsah

K útoku v Kábulu, při němž zemřelo osm desítek lidí, se hlásí Islámský stát

– Kábul • Aktualizováno

Nejméně 80 mrtvých a 231 zraněných si vyžádal sobotní sebevražedný atentát v Kábulu. Oznámilo to afghánské ministerstvo zdravotnictví. K odpovědnosti za útok na demonstraci menšinových Hazárů se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS).

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Muž, který přežil atentát vedený dvěma bojovníky Islámského státu

Článek

"Dva bojovníci IS odpálili výbušné opasky na shromáždění šíitů," uvedl IS prostřednictvím své tiskové agentury.

Od činu se naopak distancovalo hnutí Tálibán, což je jiné radikální uskupení působící v oblasti. Tálibán útok připsal "nepřátelským kruhům" a označil ho za tragický.

Foto: Stringer, Reuters

Lidé pomáhají zraněným

Mezi oběťmi i ženy a děti

Útočníci se odpálili na konci průvodu několika tisíc demonstrantů, kteří protestovali proti tomu, že plánovaná trasa nového vedení vysokého napětí má opominout jejich kraj. V čele průvodu šly ženy, na místě byly také děti a celé rodiny.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Zraněný chlapec je odnášen do nemocnice

"Když jsem dorazil na místo, viděl jsem desítky těl, napočítal jsem jich víc než 20 a některá byla naprosto roztrhaná. Jiná těla byla zmrzačená a naložená na policejním autě. Všude byly kaluže krve," vylíčil fotoreportér agentury AFP.

Afghánistán je dlouhodobě terčem teroristických útoků. Při sebevražedném atentátu v Kábulu zemřelo letos 30. června nejméně 27 lidí, dalších asi 40 utrpělo zranění.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

K útoku se přihlásil Islámský stát

Reklama

Výběr článků

Načítám