Hlavní obsah

Erdogan jde tvrdě za svým, prodloužil vazbu a dal zavřít další školy

– Ankara • Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svým výnosem prodloužil na 30 dní dobu, po kterou lze ve vazbě zadržovat podezřelé. Uvedl to v sobotu v tiskovém prohlášení. Nařídil také uzavření stovek soukromých škol a nevládních organizací a rad.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

V Turecku po pokusu o převrat z minulého týdne platí výjimečný stav umožňující Erdoganovi vládnout pomocí dekretů.

Prezident prohlásil, že společnost zcela očistí od spiklenců a zahájil vlastní mocenský převrat, když začal propouštět i soudce a učitele. Čistky už postihly 60 tisíc lidí. V sobotu Erdogan potvrdil, že nařídil uzavření více než tisíc soukromých škol a více než 1200 organizací. Ukončit činnost má také 19 odborových organizací, 15 vysokých škol a 35 středisek zabývajících se lékařským výzkumem.

Erdogan tvrdí, že převrat organizoval duchovní Fethullah Gülen, který žije čtvrt století v USA, ale v Turecku má milióny příznivců. Turecký prezident žádá, aby USA Gülena vydaly. Klerik nařčení popírá a médiím řekl, že je ochoten vypovídat před nezávislou mezinárodní komisí.

Po puči bylo zadrženo okolo 6000 vojáků. Podle agentury AP jich mezitím bylo 1200 propuštěno.

Reklama

Související články

Istanbul chystá pohřebiště zrádců

Vyčlenit pozemek na pohřebiště, kde budou uloženy ostatky neúspěšných pučistů, nařídil starosta Istanbulu. Perzekuce proti osobám skutečně či domněle zapojeným...

Erdoganovi odpůrci se bojí pogromů

Turky, kteří se neřadí mezi stoupence tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, tíží obavy, že se mu situace po puči vymkne z rukou a zdivočelý dav...

Výběr článků

Načítám