Hlavní obsah

Policie identifikovala dva atentátníky z istanbulského letiště. Oba měli ruské pasy

Istanbul
Aktualizováno

Istanbulská policie v pátek identifikovala dva útočníky z Atatürkova letiště - Rakima Bulgarova a Vadima Osmanova. Oba měli ruské pasy. Achmet Čatajev, jehož jméno také padlo v souvislosti s útoky, se neměl odpálit, jak uvedla některá turecká média, ale útočníky jen řídit. Při úterních útocích zemřelo 44 lidí.

Foto: ČTK/AP

Atentátníci na tureckém letišti na záběru z bezpečnostní kamery

Článek

Identifikace dvou útočníků potvrdila kyrgyzské tvrzení, že mezi útočníky byly dva Rusové. Původně se uváděl Rus, Kyrgyz a Uzbek. Identita třetího atentátníka se zjišťuje. [celá zpráva]

Podstatné informace poskytl laptop s poškozeným harddiskem, který atentátníci vyhodili.

Foto: Rustavi2, ČTK/AP

Čečenec Achmet Čatajev na snímku z roku 2012

Policie už prohledala jejich byt ve čtvrti Fatih, kde bydlí mnoho Syřanů a jiných Arabů. Zajistil jim ho Osmanov. Pronajal ho před měsícem, kdy trojice přijela ze Sýrie a zaplatil roční nájem 24 000 lir (cca 200 000 korun).

Byt po útocích prohledala policie, uvedla sousedka bydlící o patro výš. Listu řekla, že nájemníky nikdy neviděla, protože měli neustále zatažené závěsy, ale slyšela je a stěžovala si místním zastupitelům na divný zápach linoucí se z bytu. „Velmi divný chemický zápach,“ upřesnila pro list Hürriyet.

Jeden z trojice také požádal místního instalatéra, aby jim opravil kohoutek: „Mluvil špatně turecky. Vyměnil jsem kohoutek. Viděl jsem vevnitř tři lidi. Vypadali jako bandité. Jeden stál pořád vedle mě. Hned, jak jsem vyměnil kohoutek, tak jsem odešel. Zaplatili mi dvacet lir.“

Foto: ČTK/AP

Jeden z atentátníků na letišti

V pozadí stál jednoruký Čečenec

Republikánský předseda sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost Michael McCaul v pátek oznámil, že trojici řídil Čečenec Achmed Čatajev. ”Jsme přesvědčeni, že koordinoval trojici sebevražedných atentátníků v Istanbulu, kteří zaútočili během ramadánu. On je zřejmě nepřítelem číslo jedna v Rusku na severním Kavkazu. Mnohokrát jel do Sýrie a stal se jedním z vrchních velitelů na ministerstvu války v IS,” řekl CNN republikán s odvoláním na tureckou tajnou službu. .

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden ze sebevraždených atentátníků z istanbulského letiště Achmet Čatajev na záběrech z roku 2012Video: AP

I turecká média přišla s tím, že za útoky stál „jednoruký Achmet”.  Vedl prý istanbulskou buňku IS.

Foto: Rustavi2, ČTK/AP

Achmed Čatajev na snímku z roku 2012 z Tbilisi

Čatajev je podezřelý, že také zorganizoval další dva útoky ve městě, lednový atentát na turisty na náměstí Sultanahmet, při kterém zemřelo 13 lidí, a útok v rušné obchodní čtvrti Istiklal, kde zahynuli čtyři lidé.

Foto: Mapy.cz

Útoky v Istanbulu od prosince 2015

USA loni zařadily Čatajeva, který tvrdil, že mu ruku uťali ve vězení, na seznam teroristů, údajně plánoval útoky proti USA i Turecku. Podle Spojených národů velí 130 mužům.

Podle listu The Daily Mail utekl z Ruska před dvanácti lety a dostal azyl v Rakousku. Zabýval se pašováním zbraní, při kterém byl dopaden v roce 2008 ve Švédsku a strávil rok za mřížemi.

Nějakou dobu pak žil na Ukrajině, Rusové požadovali jeho vydání, ale tomu unikl, protože měl statut uprchlíka. Pak bojoval v gruzínských horách, kde by zraněn a zřejmě opět zavřen. Po propuštění se pohyboval mezi Sýrií a Tureckem, kde verboval do řad Islámského státu obyvatele Ruské federace.

Uzbecká stopa

CNN upozorňuje i na možnou uzbeckou stopu, protože Uzbeci patří k nejtvrdším bojovníkům a hájili Fallúdžu, kterou v červnu dobyly irácké síly. Uzbeci se také podíleli na útoku na letiště v pákistánském Karáčí. [celá zpráva]

Teroristé použili na letišti taktiku zvanou ingimaši, kdy napřed střílejí a pak se odpálí. Ta se stále více uplatňuje při útocích na vojenské hlídky a kontrolní stanoviště.

Související téma:

Foto: koláž s použitím Reuters

Podle listu Sabah si atentátníci prozkoumávali letiště a plánovali vzít rukojmí ještě předtím, než by se odpálili. Museli však zahájit útok předčasně, protože vzbudili pozornost. Vesty s výbušninami se snažili zakrýt kabáty a saky nevhodnými pro tak teplý večer. Když jednoho požádal policista, aby se mu na eskalátoru identifikoval, vytáhl kalašnikov a zastřelil ho. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám