Hlavní obsah

Syrské vzbouřence Islámský stát odrazil, sebral jim zbraně

– Londýn • Aktualizováno

Syrští vzbouřenci Američany podporované Nové syrské armády ve středu načas ovládli vojenské letiště Hamadan i nedaleké město Búkamál u hranic s Irákem. Islámský stát je ale při protiofenzívě vytlačil, uvedla agentura Reuters. Situace byla od rána nejasná, v oblasti probíhaly tvrdé boje.

Foto: US Navy, Reuters

F/A-18E Super Hornet amerického námořnictva vzlétá podpořit syrské vzbouřence.

Článek

„Nemám dobrou zprávu. Naše jednotky byly obklíčeny, máme velké ztráty, několik bojovníků bylo zajato a vzali nám zbraně," řekl zdroj agentury Reuters. Mluvčí Nové syrské armády (NSA) uvedl, že se bojovníci této skupiny stáhli do pouště. Jediným úspěchem akce je to, že NSA přinutila teroristy z Islámského státu odejít z velkého pouštního území u Búkamálu. Agentura Amak, blízká Islámskému státu, uvedla, že se bojovníkům chalífátu při protiútoku podařilo zabít 40 útočníků a patnáct dalších zajmout.

Američany podporovaná Nová syrská armáda v úterý oznámila, že zahájila útok s cílem ovládnout Búkamál, město na řece Eufrat, po rychlém postupu přes řídce obydlenou poušť za městem Tanf. V něm má Nová syrská armáda, ustavená před osmnácti měsíci, svou základnu.

IS Búkamál potřebuje

Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii podpořil operaci za svítání výsadek zahraničních vojáků z vrtulníků.

I když vzbouřenci uvedli, že po letišti dobyli i pět kilometrů vzdálené městečko Búkamál, podle Reuters se bojovníci Islámského státu na letišti zakopali a tvrdě se bránili.

Ovládnutí Búkamálu by značně zkomplikovalo situaci Islámského státu, protože postupně ztrácí hraniční přechody mezi Irákem a Sýrií, což mu ztěžuje spojení mezi svými baštami, syrskou Rakkou a iráckým Mosulem.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám