Hlavní obsah

Žádný důkaz o terorismu. Pád airbusu Francie vyšetřuje jako nehodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Káhira

Teroristický čin není pravděpodobnou příčinou pádu Airbusu A320 EgyptAiru. Uvedla to v pondělí francouzská prokuratura, když zahájila vyšetřování havárie z 19. května.

Foto: Handout, Reuters

Trosky letadla a předměty, která záchranáři vytáhli z moře po pádu letadla společnosti EgyptAir

Článek

„Pařížský prokurátor zahájil dnes úplné vyšetřování případu. Zahrnuje i neúmyslné zabití,“ sdělila v textové zprávě agentuře Reuters prokuratura.

„Dnes zahájené šetření je vyšetřováním nehody, nikoli teroristického činu. Úřady (Francie) naprosto neupřednostňují teorii, že letoun byl poslán k zemi úmyslně,” řekla podle AP mluvčí prokuratury. Bez upřesnění dodala, že zahájení vyšetřování se rozhodlo na základě dosud získaných důkazů.

Podle francouzských expertů mohlo jít o technickou závadu, i když egyptské ministerstvo pro civilní letectví naznačovalo, že šlo o teroristický čin.

Zatím se pouze ví, že automatické senzory krátce předtím, než letoun zmizel z radarů, odeslaly informace o kouři na toaletě a v prostoru avioniky pod kokpitem. [celá zpráva]

Získání dat může trvat

Proto je důležité získat údaje z černých skříněk, které se podařilo vylovit, jenže byly poškozené. Egypt v pondělí oznámil, že paměťové jednotky ze skříněk již dorazily do Paříže, kde se experti pokusí čipy zbavit mořské soli. Experti věří, že se to povede, ale může to trvat dlouhé týdny. [celá zpráva]

Získané záznamy by dostali vyšetřovatelé, kteří by je analyzovali.

V pondělí byly také na káhirské letiště dopraveny další trosky. Jejich sestavení by také mohlo napomoci objasnit příčinu pádu stroje na cestě z Paříže do Káhiry, který si vyžádal životy všech 66 lidí na palubě. [celá zpráva]

Pád dosud vyšetřoval jen Egypt, do jehož výsostných vod letoun egyptské společnosti spadl. Francie může případ také vyšetřovat, protože letoun typu Airbus A320 byl vyroben ve Francii a mezi oběťmi byla řada francouzských občanů. Obě země od začátku na vyjasňování případu spolupracují.

Reklama

Výběr článků

Načítám