Hlavní obsah

Izrael a Turecko obnovují vztahy

Ankara/Řím

Izrael a Turecko obnovují vzájemné vztahy. Ukončily tak šestileté napětí, které panovalo od zásahu izraelské armády na lodi s propalestinskými aktivisty, která chtěla prolomit námořní blokádu pásma Gazy. Tehdy zemřelo deset tureckých aktivistů. Někteří z nich měli dvojí - turecké a americké - občanství.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Dohodu, která má být podepsána v úterý, formálně oznámili premiéři obou zemí Binali Yildirim a Benjamin Netanjahu. Zatímco předseda turecké vlády Yildirim hovořil v Ankaře, izraelský premiér Netanjahu v Římě. Britská stanice BBC o připravované dohodě informovala už koncem loňského roku.

Podle Netanjahua je normalizace vztahů předpokladem pro ekonomický růst Izraele. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v té souvislosti poznamenal, že doufá ve zlepšení humanitární situace v palestinském pásmu Gazy, kam před šesti lety směřovala loď Navi Marmara s aktivisty. Dohoda s Izraelem podle něj Turecku umožňuje posílat na palestinské území pomoc a podílet se na výstavbě infrastruktury. První loď s 10 000 tunami humanitárního materiálu má do izraelského Ašdodu doplout ještě tento týden.

Izrael také složí do fondu pro rodiny zabitých tureckých aktivistů 20 miliónů dolarů (490 miliónů korun).

Obě země bývaly před námořním incidentem v poslední květnový den roku 2010 spojenci. Poté se obě strany vzájemně obviňovaly z rozpoutání násilí na palubě lodi. Podle aktivistů začalo izraelské komando střílet, sotva se spustilo z helikoptér na loď. Izraelci zase tvrdili, že je aktivisté napadli s holemi, noži a střelnou zbraní, a oni se bránili. Následné vyšetřování OSN nezjistilo, na čí straně je pravda.

Reklama

Související články

Izrael a Turecko obnoví vztahy

Izrael a Turecko se předběžně dohodly na obnovení vztahů, uvedl v pátek server BBC s odkazem na nejmenovaného izraelského zástupce. Turecko přerušilo...

Výběr článků

Načítám