Hlavní obsah

Opoziční skupiny v Sýrii bojují proti sobě

– Damašek

V Sýrii se zvyšuje napětí mezi opozičními skupinami bojujícími proti radikálům z Islámského státu (IS). Podle agentury Reuters přibývá střetů mezi členy Syrské svobodné armády (FSA) a kurdskými milicemi YPG, jež se podílejí na osvobozování severu za podpory mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Důvodem jsou rozdílné cíle obou těchto táborů.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci SDF zaujímají pozice u Manbidže.

Článek

Skupina FSA 12. června zaútočila na pozice YPG v provincii Halab řízenou střelou, což byl vůbec první útok tohoto druhu. Hlavním cílem FSA je od začátku bojů svrhnout prezidenta Bašára Asada, zatímco milice YPG, které jsou hlavní součástí arabsko-kurdské koalice Syrských demokratických sil (SDF), bojují především o rozšíření území pod kontrolou Kurdů u turecké hranice.

„Rozpory mezi námi se prohlubují. Nepřijde-li rychle politická dohoda mezi revolucionáři a Kurdy, spor se vystupňuje,” sdělil šéf politické sekce FSA v oblasti Halabu Džabha Šámíja. Mluvčí YPG Redur Xelil řekl, že YPG nemají zájem vyvolat boj proti FSA, ale dodal, že „chtějí-li válku, tak prohrají”.

Milice YPG jsou považovány za cenného spojence západní koalice v boji proti IS, ale mnoho místních Arabů jim nedůvěřuje. Tvrdí, že tyto jednotky nedokážou stabilizovat oblasti na severu země, které obývají Arabové.

Reuters YPG přirovnává k šíitským milicím, které pomáhají irácké armádě osvobozovat sunnitská území na západě Iráku.

Rozpory jsou i v SDF

Podle nejmenovaného amerického činitele, na kterého se odvolává Reuters, jsou rozpory i mezi Araby a Kurdy v Syrských demokratických silách.  „Je mezi nimi velké napětí. Nedůvěřují si vzájemně co to záměrů a pravomocí, dobře o tom víme,” sdělil americký činitel.

Někteří Arabové z SDF ale podle agentury AFP uznávají, že Kurdové jsou dobří spojenci. „Spojili jsme se s Kurdy, protože jsou nejlépe zorganizovaní, vyzbrojení a financovaní,” řekl velitel arabské brigády z Rakky Jásir Kadrí. Reportér AFP, který navštívil některá bojiště, tvrdí, že výkonnost Kurdů v bojích je rozhodujícím faktorem vzniku koalice. Viděl i několik arabských jednotek, které řídili kurdští velitelé.

Syrská svobodná armáda vznikla před pěti lety, zatímco SDF se zformovaly loni na popud Spojených států. SDF mají 25 000 až 30 000 členů a hlavní složkou jsou kurdské milice YPG. Odhaduje se, že Arabů je v této koalici asi 5000.

SDF tvoří kromě dominantní YPG velký počet malých skupin, asi tři z nich jsou kurdské, 25 menších arabské. Jednu jednotku sestavili Arméni, dvě Turkméni.

AFP uvedla, že Damašek koalici SDF příliš nedůvěřuje, ale syrské armádní zdroje přiznaly, že ve skutečnosti ji toleruje. „Syrská vláda nemá v úmyslu otevřít novou frontu. Její prioritou je boj proti terorismu,” sdělil armádní zdroj. Mluvčí SDF Talál Silo řekl, že koalice sice nehodlá útočit na syrské vojáky, ale bojovat na jejich straně je pro ni „nemožné”.

Tajemník syrského ministra zahraničí ministra Fajsál Mikdál se ale ohradil proti cílům syrské Sjednocené demokratické strany (PYD), jejímž vojenským křídlem jsou milice YPG. Možnou autonomii odmítl: „Doufáme, že se to nevyvine tímto směrem, protože Sýrie je menší než Irák. Kurdové nejsou jen syrská Sjednocená demokratická strana (PYD), v zemi máme mnoho Kurdů, v Damašku jich žije více než na severu země. Jsme přesvědčeni, že Kurdové jsou součástí Sýrie, jsou to Syřané.”[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám