Hlavní obsah

Rakku bombardují USA i Rusko, tvrdí SOHR. Při náletech už zemřelo 25 civilistů

Rakka/Londýn

Při náletech na syrské město Rakka, které je de facto hlavním městem Islámského státu, zemřelo 25 civilistů včetně šesti dětí. Uvedla to v úterý exilová organizace SOHR, která situaci v Sýrii sleduje z Londýna s tím, že není možné určit, kdo bombardoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rakku bombardují USA i Rusko, džihádisté stále vzdorujíVideo: AP

 
Článek

Rakka je střediskem stejnojmenné severosyrské provincie, kde má organizace Islámský stát hlavní stan. Ve městě zůstává 300 tisíc civilistů, které podle agentury AFP chtějí džihádisté použít jako živé štíty.

Syrská armáda se svými spojenci, k nimž patří ruské letectvo, zahájila 3. června ofenzívu proti radikálům ve městě Tabka, jež leží 50 kilometrů západně od Rakky. Radikálům se v minulých dnech podařilo útoky odrazit. Podle SOHR je na straně syrské armády 40 mrtvých.

SOHR dále upozornila, že na pozice Islámského státu v zemi útočí syrská a ruská letadla i stroje mezinárodní koalice vedené Spojenými státy.

Podobná situace je v sousední provincii Halab, kde se Islámskému státu podařilo v pondělí znovu obsadit vesnice kolem města Manbidž. Město obléhají povstalecké jednotky, jež bojují proti Islámskému státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční nálety na HalabVideo: AP

Jejich koalice se nazývá Demokratické síly Sýrie (SDF) a IS na její pozice v úterý zaútočil s pomocí tří sebevražedných atentátníků. Manbidž leží na křižovatce silnic, jimiž IS dopravuje ke svým jednotkám zásoby od turecké hranice. Radikálové město drží od roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám