Hlavní obsah

Islámský stát zatlačil syrské síly zpět za hranice provincie Rakka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kámišlí

Syrské vládní síly, které pronikly do provincie Rakka a postupovaly směrem k hlavnímu městu Islámského státu, bojovníci samozvaného chalífátu odrazili. Zabili přitom 40 vládních vojáků, uvedla v úterý kurdská agentura Rudaw.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Článek

„Dá'iš (arabský akronym pro IS) zvládl při prudké protiofenzivě vytlačit režimní vojáky za hranice provincie Rakka,“ uvedla syrská exilová opoziční organizace SOHR monitorující dění v zemi.

Když se vládní síly v neděli večer dostaly k městu Tabka, kde dřív byla letecká základna a nachází se tam velká přehrada, zahájil Islámský stát protiútok. Syrské síly, které byly jen sedm kilometrů od letiště, zahnal zpět do vzdálenosti 40 kilometrů od města.

Podle SOHR zřejmě padlo na 40 syrských vojáků včetně důstojníka. Zahynulo také nejméně 21 radikálů. Celkem si dvoutýdenní ofenzíva vyžádala životy 93 režimních vojáků a 125 radikálů IS, uvedl SOHR.

Islámský stát, který se bál ohrožení Rakky, od níž leží Tabka jen 40 km, vyslal do protiútoku stovky bojovníků.

Syrským vojákům se přitom ještě v pondělí podařilo obsadit plynové pole Saura ležící západně od Rakky, uvedl server ARA New. Islámský stát jej držel více než dva roky.

„Armáda vyhnala teroristy z plynového pole Saura, utrpěli velké ztráty na lidské síle i vybavení,“ řekl syrský důstojník Hajdar Hammúd předtím, než odtamtud byli syrští vojáci zase vytlačeni.

USA neútočí na pozice An-Nusry označené Rusy

Boje pokračují i v dalších oblastech Sýrie. Četné jsou zejména střety mezi vládními vojsky a radikály z Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu. Ta útočí u Halabu i Dará a na dalších místech.

Syrský zástupce při OSN v Ženevě Husám Alá obvinil regionální státy z podpory terorismu. Podle něj nesou odpovědnost za zhroucení mírových rozhovorů. Školy a nemocnice jsou ničeny raketami, které poskytují Turecko a Katar radikální Frontě an-Nusra, řekl.

Podle náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerasimova An-Nusra posiluje, protože na ni Američané často neútočí. Gerasimov prohlásil, že po tři měsíce ruské ministerstvo obrany předávalo Washingtonu informace o pozicích radikálních organizací Islámský stát a An-Nusra, ale americká strana se nedokázala rozhodnout, zda to nejsou opoziční síly.

„Výsledkem je, že teroristé v Sýrii získávají opět na síle a napětí znovu roste. Takhle to nemůže pokračovat do nekonečna,” řekl ruský generál.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek prohlásil, že těsná spolupráce syrské opozice s An-Nusrou boj proti teroristům komplikuje. Podle Kremlu je velmi těžké rozlišovat mezi členy obou těchto táborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám