Hlavní obsah

Na severu Sýrie zuří tvrdé boje o město Manbidž

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zaútočili v pondělí na povstalce podporované Spojenými státy, kteří se snaží dobýt město Manbidž na severu Sýrie. Islamisté získali kontrolu nad třemi vesnicemi jižně od obléhaného města a usmrtili nejméně 28 povstalců, uvedla agentura Reuters s odvoláním na Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Radikálové rovněž zabili blíže neupřesněné množství obyvatel těchto vesnic.

Foto: Rodi Said, Reuters

Boje o město Manbidž na severu Sýrie

Článek

Proti Islámskému státu stojí koalice opozičních skupin, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF). Povstalce v bojích o Manbidž podporuje mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy. Podle mluvčího SDF se jim nyní podařilo zaujmout pozice na předměstích Manbidže a snaží se odvracet útoky islamistů.

„Jsme u čtyř bran do města. V celém městě jsou nastražené výbušniny. Po dvaceti dnech nám zbývá ještě vtrhnout do něj," řekl mluvčí s tím, že asi 2000 místním obyvatelům se z Manbidže podařilo uprchnout.

Tvrdé boje probíhají i u severosyrského města Tabka, které se snaží z rukou islamistů získat syrské vládní jednotky. Radikálové se ale brání a jen během pondělí při bojích zahynulo jihozápadně od města nejméně 14 islamistů a šest příslušníků vládních sil. „IS do Tabky poslal z Rakky 300 bojovníků, aby pomáhali bránit město,” uvedl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR.

Tabka, kterou organizace Islámský stát obsadila před dvěma lety, leží zhruba 50 kilometrů západně od města Rakka, což je v současnosti hlavní město islamistů v Sýrii. Tabka, která leží na březích Eufratu, platí za důležitý dopravní uzel. Její dobytí by umožnilo odříznout islamisty od jedné ze zásobovacích tras.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám