Hlavní obsah

Fallúdža má být osvobozená, ale z města kvůli bojům prchají další tisíce civilistů

Fallúdža

Z iráckého města Fallúdža, které už bylo oficiálně osvobozeno od ozbrojenců z tzv. Islámského státu, podle Organizace spojených národů nadále utíkají tisíce civilistů. Irácký velitel agentuře AP vysvětlil, že se protiteroristické síly snaží zbavit Fallúdžu zbývajících radikálů, a ve městě proto pokračují boje.

Foto: Reuters

Jedna z obyvatelek Fallúdže, která ve městě zůstala až do osvobození.

Článek

V posledních třech dnech uteklo podle OSN z Fallúdže téměř 10 tisíc rodin. Během čtyřtýdenní vládní ofenzívy s cílem dobýt město z rukou radikálů opustilo Fallúdžu a okolní oblasti více než 80 tisíc civilních obyvatel, tvrdí dále OSN.

Podle humanitárních pracovníků, na které se odvolává zpravodajský server BBC, je město na pokraji humanitární katastrofy. Humanitární organizace mají problémy zajistit dostatek vody, potravin a léků pro lidi, kteří v přeplněných táborech za městem spí pod širým nebem.

Foto: Osamah Waheeb, Reuters

Obyvatelé, kteří uprchli z Fallúdže čekají na bezpečnostní prověrku. Irácká armáda se snaží nepustit z města radikály, kteří se vydávají za civilisty.

„Organizace bojují o to, aby na rychle se vyvíjející situaci reagovaly, a my se připravujeme na další velký exodus v příštích několika dnech,” uvedl podle AP Bruno Geddo, který zastupuje agenturu OSN pro uprchlíky v Iráku.

Nasr Muflahi z humanitární organizace Norská rada pro uprchlíky (NRC) uvedl, že množství lidí utíkajících z Fallúdže ochromilo schopnost jeho organizace nabízet pomoc lidem v nouzi.

Podle jeho kolegy Karla Schembriho je humanitární situace v provincii Anbár, kde leží i Fallúdža, „potenciálně katastrofální".

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: OSN, Novinky

Irácký premiér Hajdar Abádí po týdnech bojů ve Fallúdži oznámil v pátek vítězství vládních sil nad Islámským státem. Samozvané radikální hnutí, které ovládá části Iráku a Sýrie, toto město obsadilo v roce 2014. Fallúdža leží na Eufratu zhruba 50 kilometrů západně od Bagdádu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám