Hlavní obsah

Islámský stát přišel o trasu do Turecka v oblasti Manbidže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Povstalci podporovaní Západem odřízli radikály v severosyrském městě Manbidž od jejich zásobovací trasy do Turecka. V minulých dnech se jim podařilo zablokovat silnice ze všech čtyř světových stran. Informovala o tom v pátek syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR). O město Manbidž ovládané dosud Islámským státem (IS) se bojuje od minulého týdne.

Foto: Rodi Said, Reuters

Dým nad městem Manbidž

Článek

Podle SOHR se ráno povstalcům podařilo obsadit poslední přístupovou cestu západně od města.

Proti Islámskému státu stojí koalice opozičních skupin, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF). Od začátku bojů podle SOHR přišel IS o více než 100 svých lidí, na straně SDF je 20 mrtvých.

Zbyly jim jen nebezpečné cesty

IS má pod kontrolou stále jeden úsek na turecké hranici a vedlejší silnice vedoucí do Turecka, ale podle SOHR jde o méně bezpečné a dostupné trasy, než byla silnice z Manbidže. IS touto trasou zásoboval své oddíly v provincii Rakka, kde má hlavní sídlo. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR sdělil, že budou-li se nyní chtít lidé z IS dostat z Rakky na tureckou hranici, budou muset používat silnice v blízkosti pozic syrské armády a také místa, která bombardují ruská letadla.

Povstalce v bojích o Manbidž podporuje mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Boje byly v pátek hlášeny také z provincie Aleppo (Halab). Radikálové z fronty An-Nusra podle ruských sdělovacích prostředků ostřelovali pozice syrské armády a také oblasti obývané civilisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám