Hlavní obsah

Irácké speciální síly opět pronikly na okraj Fallúdže

– Bagdád

Členové elitní irácké protiteroristické jednotky pronikli ve středu na okraj města Fallúdža, které drží Islámský stát (IS). Dostali se na předměstí Šuhadá ležící jižně od místní průmyslové zóny. Podobný úspěch oznámili Iráčané už před devíti dny, ale hned byli vytlačeni při protiútoku.

Foto: Osama Sami, ČTK/AP

Irácké protiteroristické jednotky na jižním okraji Fallúdže

Článek

„Protiteroristické jednotky zcela osvobodily oblast Šuhadá z rukou Daíš (arabský akronym IS), nad domy vztyčily iráckou vlajku,” citovala agentura AFP mluvčího těchto jednotek Sabáha Numáního. „Jakmile bude oblast vyčištěna od bomb, převezmou nad ní kontrolu armáda a policie,” dodal Numání.

Úspěch potvrdil agentuře AP zástupce velitele protiteroristických jednotek Hádí Zaid Kasár. Podle něj dělostřelectvo raketovou palbou vyčistilo cestu, takže kolona černých vozidel Humvee se dostala až do čtvrti Šuhadá, kde se pohybovala mezi nízkými domy.

Když irácké speciální síly zahájily postup, podpořily je nálety koaličních sil, po nichž stoupal k nebi černý dým.

Boje si zatím vyžádaly pět zraněných, jak ale řekl irácký generál protiteroristických sil Hajdra Fadíl: „Očekáváme, že budeme čelit většímu odporu zejména proto, že jsme jedinou silou, která pronikla do města. Daíš soustředil všechny své síly v tomto směru.”

Generál Abdal Vaháb Saadí, který celé fallúdžské operaci velí, v úterý řekl, že irácké jednotky nadále postupují do centra města a že „během příštích dnů oznámí osvobození Fallúdže”.

Postup mohl začít až poté, co se podařilo zajistit jižní předmostí. Před devíti dny irácká jednotka pronikla do sousedního víceméně neobývaného předměstí Nuaimija, tam ale o den později podnikl Islámský stát protiútok a vojáky zatlačil zpět. Irácké jednotky utrpěly ztráty, jejichž výši neoznámily.

Ve Fallúdži je uvězněno 90 000 lidí

Podle OSN mohlo ve Fallúdži uváznout až 90 000 civilistů, což je skoro dvakrát tolik než předchozí odhady hovořící o 50 000 lidech. „Podcenili jsme, kolik je ve Fallúdži civilistů,” uvedla zvláštní vyslankyně OSN Lisa Grandeová. „Lidé, kteří se dostali ven, naznačují, že mluvíme možná o 80 000 až 90 000 civilistů, kteří jsou stále uvnitř,” dodala.

Zatím se z Fallúdže podařilo uprchnout více než 20 000 lidí. Často museli jít dlouhé dny, než se dostali do oblastí, které má pod kontrolou vláda, a mnohdy museli čelit ostřelování ze strany radikálů. „Řada z nich to bohužel nezvládla. Víme o více než deseti lidech, kteří se utopili, když se pokusili překonat řeku,” řekla Grandeová. Některé rodiny podle ní během strastiplné cesty také přišly o své děti.

Fallúdža leží 40 km západně od Bagdádu, takže ji mohou využívat sebevražední atentátníci útočící v irácké metropoli. Byla také prvním velkým městem, které Islámský stát ovládl, a to hned na začátku roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám