Hlavní obsah

Povstalci prolomili frontu s Islámským státem u Máraa. Nálet v Sýrii zasáhl polní nemocnici

Damašek/Londýn
Aktualizováno

Nejméně 15 lidí bylo zabito a desítky dalších byly zraněny při náletech na pozice povstalců v syrském městě Aleppo (Halab). Zasažena byla i polní nemocnice, uvedl server BBC s odkazem na aktivisty. Ozbrojená syrská opozice podporovaná Západem podle exilové organizace SOHR prolomila bojové linie Islámského státu u města Máraa. V oblasti jsou uvězněny tisíce civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bombardování HalabuVideo: AP

 
Článek

Není zcela jasné, kdo na čtvrtě ovládané povstalci útočil, pravděpodobně to ale byly vládní síly, které město ovládají jen zčásti.

Na videozáznamu, který má ukazovat následky náletů, jsou vidět záchranáři vyprošťující těla ze zpola zničeného domu. Zasažená polní nemocnice se podle aktivistů nacházela ve východním městském obvodu Šaar.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Foto: Reuters

Bojovníci Syrské svobodné armády. Ilustrační foto

Mezitím pokračují útoky opozičních sil na severu, kde došlo k prolomení fronty u města Máraa. Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy shodila letecky obléhaným povstalcům zbraně. Jejich skupiny se podle SOHR sjednotily a probily se do vesnice Kafr Kalbín, která leží na silnici mezi městy Máraa a Azaz.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Jen v oblasti Azazu podle květnových zpráv uvázlo až 100 tisíc prchajících civilistů.

Bitva na dvou frontách

Boje u města Máraa nesouvisí s bitvou, jež se odehrává od minulého týdne východně v Manbidži. Také tam proti Islámskému státu bojují povstalecké skupiny podporované mezinárodní koalicí. V úterý se jim podařilo k městu dále přiblížit.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Manbidž také leží v provincii Aleppo (Halab) a odhaduje se, že z původních 120 tisíc obyvatel jich tam zůstává už jen asi 20 tisíc. Smyslem bojů je přerušit radikálům zásobovací trasu přes tureckou hranici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám