Hlavní obsah

Jezídka byla sexuální otrokyní džihádistů, její dcera musela montovat bomby

Abdulláh Šrem býval úspěšným obchodníkem s kontakty v Sýrii, dokud nepřišla válka a Islámský stát (IS), který unesl pět desítek jeho příbuzných. Šrem se proto rozhodl, že se pustí do záchrany lidí unášených džihádisty.

Foto: Reuters

Jezídové prchající v létě 2014 z města Sindžár před Islámským státem

Článek

Šrem vytvořil vlastní síť převaděčů na územích ovládaných IS a na úplatky vydal už téměř všechny své úspory. Oběti ho někdy kontaktují samy, jiné vyhledává sám, třeba prostřednictvím inzertních stránek džihádistů.

„Jezídská dívka na prodej. Aukce začíná na 9000 dolarech,“ ohlašoval mu jeden inzerát v mobilu, když se setkal se štábem televize CNN.

„Žádná vláda nebo experti nás nezaučovali. Zkušenost jsme za rok a půl sami nasbírali,“ vysvětlil Šrem. Riziko se podle něj vyplácí: „Vždycky, když někoho zachráním, dodává mi to sílu a víru“.

Jednou z 240 lidí, kterých se mu podařilo zachránit, je irácká jezídka, z níž si islámští radikálové udělali sexuální otrokyni a z její dcery dělnici vyrábějící výbušniny. CNN ji označila jako Dilín, i když její skutečné jméno zní jinak a televize ho zamlčela kvůli její ochraně.

Dilín oddělili od manžela téměř před dvěma lety, když Islámský stát vtrhl do města Sindžár na severu Iráku. Manžel je dodnes nezvěstný a s velkou pravděpodobností mrtvý. Ženy a děti džihádisté odvlekli a Dilín se svými potomky skončila v Mosulu. „Donutili nás sejmout šátky, aby mohli vybrat ty nejkrásnější,“ popsala.

Z Iráku do Sýrie

Pak přišlo stěhování a žena s dětmi se postupně ocitla v Sýrii, přes irácký Tal Afar se dostala do Rakky, potom do Tišrínu, kde ji prodali bojovníkovi, který ji opakovaně znásilňoval. „Přinutili mě, vyhrožovali mým dětem,“ vysvětlila jezídka.

Džihádisté využili i její sedmiletou dceru. „Vyráběla jsem bomby,“ přiznala dívka, kterou CNN pojmenovala Ajša. Dodala, že často musela pracovat do noci.

Rodina strávila v zajetí v Tišrínu pět měsíců. Jednou, když byl její věznitel povolán do boje, využila Dilín příležitosti, dostala se k telefonu a vytočila Šremovo číslo, které je podle ní mezi zajatci známé. „Prosila jsem ho, aby si pospíšil a dostal nás pryč, než bude dceři osm let a vezmou si i ji (jako sexuální otrokyni),“ vylíčila žena, za níž Šrem vyslal kurýra hned druhý den.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Dnes žije s dětmi v uprchlickém táboře v iráckém Kurdistánu. „Pořád na to nemohu zapomenout,“ svěřila se.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám