Hlavní obsah

Irácké síly u Fallúdže nepostupují, obyvatelé nemají kudy utéci

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramádí

Irácké vládní jednotky, šíitské a kmenové milice u Fallúdži nepostupují. Navzdory nasazení těžkých zbraní se jim nepodařilo zabezpečit prostor v Saklavíji severně od Fallúdži, kde se mají jednotky shromáždit, uvedla ve středu kurdská agentura Rudaw. V obklíčené Fallúdži je uvězněno na 50 000 lidí včetně 20 000 děti. Z města nemají kudy odejít, hrozí přitom, že je Islámský stát použije jako živé štíty.

Foto: ČTK/AP

Fotografie zničeného iráckého vozidla u Fallúdži, kterou zveřejnili radikálové

Článek

Jeden z šíitských velitelů sice v pondělí halasně vyhlašoval, že předsunuté irácké jednotky už pronikly do města, reportér Rudawu ale ve středu uvedl, že navzdory nasazení těžkých a vyspělých zbraní k městu nepostoupily.

Vysvětlil i proč: „Irácká armáda a bezpečnostní síly dosud nekontrolují centrum Saklavíje, protože radikálové z IS odrazili jejich postup za pomoci těžkých zbraní.“ Aby armáda dosáhla Fallúdže, musí podle něj ovládnout Saklavíju a vyčistit cestu z ní do Fallúdži od nastražených náloží.

Islámský stát podle CNN informoval, že zastavil postup iráckých sil od jihu, když zabil 25 iráckých vojáků a zničil šest vozidel.

Foto: Osama Sami, ČTK/AP

Příslušník iráckých protiteroristických sil u Fallúdže

Protože město je od jihozápadu chráněno řekou Eufrat, využít se dá už jen stará silnice ze Saklavíje od severozápadu a pak z východu výpadovka od Bagdádu, kde ale může postup zablokovat velká mimoúrovňová křižovatka.

Nebude to beze ztrát

Vstoupit do města je přitom to nejjednodušší, ve městě bude mnoho odstřelovačů a nastražených náloží. „Nebude to beze ztrát,“ uvedl vojenský poradce CNN Rick Francona.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Irácký tan Abrams postupuje k Fallúdži

„Bude to tvrdý boj,“ doplnil generál ve výslužbě Mark Hertling. „Irácká vláda řekla, že jsou tak blízko, že to může být hotové a vyčištěné během dvou dní, já o tom pochybuju, myslím si, že to zabere mnohem více času,” dodal.

Foto: ČTK/AP

Iráčan prochází troskami ve Fallúdži

Jeden z iráckých velitelů ale reportérovi Rudawu řekl: „Jsme u Saklavíji a vojsko i šíitská milice pokračují v postupu. Bojovníci IS jsou 200 metrů před námi a jsou slabí. Jsou tam jen tři nebo čtyři radikálové.“

Postup také může zastavit snaha umožnit obyvatelům odejít z města, což naznačil už v pondělí velitel šíitské milice Hadi Amíri, který Rudawu řekl: „Jsme připravení zastavit boj, abychom ochránili civilisty.“

Podmiňuje to ale vydáním politického rozhodnutí: „Doprovodíme utíkající civilisty do kanceláře guvernéra Anbáru. A těm, kdo s námi nepůjdou, řekneme, aby šli do Amírije.“

Lidé nemají kudy utéci, mrtvé pohřbívají doma

Ve městě je uvězněno na 50 000 lidí. Podle OSN je mezi nimi 20 000 dětí. „Každým okamžikem je jejich potřeba pro bezpečný odchod kritičtější,“ řekl předseda irácké sekce z Norské rady pro uprchlíky Nas Muflahi. Podle některých zdrojů už IS několik set obyvatel použil jako lidské štíty.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Kouř z explozí při ostřelování Fallúdže

Situace ve městě je zoufalá. Mrtvé už musejí rodiny pohřbívat v domech. „Kvůli leteckému bombardování a útokům iráckých sil na Fallúdžu už zemřelo velké množství civilistů,“ uvedl z místa reportér Rudawu. „Zabití při bombardování byli pohřbeni v domech, protože kvůli intenzitě bombardování nemohou vycházet ven,“ dodal.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Irácký bitevní vrtulník ostřeluje pozice IS

Uvedl také, že lidé ve městě nemají možnost utéci. „Ti, kteří se byli schopni vzdát irácké armádě, pocházeli hlavně z vesnic okolo Fallúdži, ti ve městě nemají jak se dostat ven.“

Hrozba změny taktiky IS

Operace na dobytí Fallúdži přitom bude klíčová pro vládu i pro dobývání mnohem většího Mosulu, uvedla Al-Džazíra ve své analýze. Pokud bude ofenzíva úspěšná a šíitské milice se nebudou sunnitům mstít, může to uklidnit obyvatele Mosulu a může se obnovit důvěra sunnitů v centrální vládu vedenou šíity.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Podle na explozi minometného granátu i iráckých pozic

Renad Mansúr z Blízkovýchodního centra Carnegie však upozornil na řadu úskalí. Především podle něj Islámský stát pod tlakem mění taktiku a přechází od přímých střetů, jako mezi armádami dvou států, k asymetrické válce. Svědčí o tom přibývající počet atentátů v Bagdádu.

Vláda si musí získat sunnity

Varoval, že vláda bude získávat složitě podporu obyvatel. Fallúdža byla prvním městem, jež IS ovládl hned na začátku ledna 2014. Obyvatelé se přiklonili k radikálům, protože jim vadila politika tehdejšího šíitského premiéra Núrího Málikího, který prosazoval centralizaci a omezoval práva minorit. Proti demonstrujícím odpůrcům nasadil sílu a nechal do protestujících střílet.

Obyvatelé města také mají výhrady k tomu, že sunnitskou milici vede Ahmad abú Riša z malého bezvýznamného dvoutisícového kmene v Ramádí a není tam nikdo z Fallúdži.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Irácké protiteroristické síly bojují v Nuaimíje jižně od Fallúdži

Mít podporu sunnitských kmenů je přitom klíčové pro dobytí města i jeho udržení.

Fallúdžané se spíše obávají vládní akce, protože se na vedení operace podílí íránský generál revolučních gard Kuds Kásim Sulajmání.

Mnozí podle Al-Džazíry také zpochybňují načasování osvobozovací operace. Zahájena byla v době silných protestů proti vládě Hajdara Abádídho, takže akce může sloužit jako k odvedení pozornosti od demonstrací.

Reklama

Výběr článků

Načítám