Hlavní obsah

Irácké síly odrazily protiútok Islámského státu u Fallúdži

Bagdád

Irácké síly obléhající město Fallúdža čelily v úterý čtyři hodiny dlouhému protiútoku radikálů Islámského státu. Nakonec se jim ho podařilo odrazit, uvedla agentura AP. Protiútok přišel poté, co v pondělí předsunuté irácké jednotky pronikly k předměstí Fallúdže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenské jednotky v okolí FallúdžiVideo: Reuters

 
Článek

Boje začaly za svítání v zemědělské oblasti Nuaimija, kudy v pondělí irácké síly postupovaly. Radikálové z Islámského státu použili při protiútoku vybudované tunely a rozmístili také snipery. Proti iráckým jednotkám vyslali šest automobilů plných výbušnin, které se ale podařilo zničit dříve, než zasáhly vojska.

Irácké jednotky přesto utrpěly ztráty, jejichž výše ale nebyla zveřejněna.

Z města uteklo 3700 lidí

Z irácké Fallúdži uprchlo za poslední týden od zahájení operace zhruba 3700 lidí, uvedl v úterý Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

„Ve městě nastala humanitární katastrofa,“ řekl Jan Egeland, generální tajemník norské rady pro uprchlíky (NRC). Zdůraznil, že od pondělí se z města povedlo utéci jen jedné rodině. Před zahájením ofenzívy se to podle něj povedlo 554 rodinám. „Válčící strany teď musejí zajistit civilistům bezpečný odchod, než bude příliš pozdě a bude ztraceno více životů,“ prohlásil.

I velitelé některých provládních milicí zvažovali pozastavení ofenzívy, aby se z města mohli dostat další lidé. Je jich tam uvězněno na 50 tisíc.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

”Máme zprávy o obětech mezi lidmi v centru města kvůli intenzivnímu ostřelování. Mezi mrtvými je i sedm členů jedné rodiny. Také se k nám dostaly zprávy o lidech, které IS využívá jako lidské štíty,” uvedl mluvčí UNHCR William Spindler.

Reklama

Výběr článků

Načítám