Hlavní obsah

Iráčané útočí na Fallúdžu, kvůli civilistům ale ofenzivu pozastaví

Fallúdža
Aktualizováno

Irácké jednotky v pondělí ráno zahájily další fázi operace s cílem ovládnout sunnitskou Fallúdžu. Útočí ze tří směrů a ovládly několik dalších okolních vesnic, uvedly CNN a agentura AFP. Útok na centrum města ale může být odložen, aby mělo více civilistů šanci je opustit, uvedli velitelé milicí podporujících armádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky bojují s IS na předměstí FallúdžiVideo: AP

 
Článek

„S boží pomocí jsme zahájili třetí fázi operace útoku na centrum Fallúdže. Zapojili se do ní naši hrdinové z protiteroristických jednotek, irácké armády a anbárské policie,“ řekl irácké státní televizi mluvčí irácké armády Jahjá Rasúl. ”Operace má silné krytí ze vzduchu od našich hrdinů z iráckých vzdušných sil a z koalice,” dodal Rasúl.

Během dne se postupujícím iráckým silám podařilo ovládnout několik vesnic a městeček včetně Saklavíje ležící 10 km severozápadně od Fallúdži a tří vsí severně a západně od ní. Naposled dobyly vesnici Nuaimija ležící jižně od Fallúdži. „Síly rychlé reakce tam vyvěsily vlajku nad policejní stanicí,” uvedla televize Al-Irákíja.

Velení irácké armády sice oznámilo, že vojáci již vstoupili do města, ale nic to nepotvrzuje.

Irácké síly vstoupily do Fallúdže

I když irácká armáda tvrdí, že postupuje rychle kupředu, z dostupných informací se stále zdá, že se spíš zastavila u obranného valu Islámského státu před Fallúdžou, uvedl bagdádský zpravodaj BBC Jim Muir.

Foto: ČTK/AP

Elitní protiteroristické jednotky irácké policie před vstupem do Fallúdži.

Velitelé milicí navíc slíbili, že před bitvou o centrum města ponechají civilistům nějaký čas na útěk. Iráckou armádu v boji podporují šíitské milice Jednotky lidové mobilizace, což vyvolává obavy, že by se na bojišti mohl rozhořet sektářský konflikt.

Obavy o civilisty 

Iráckým bezpečnostním silám se v pondělí podle CNN podařilo evakuovat 760 osob, které utekly z východního a severovýchodního okolí města, ale to je jen zlomek počtu civilistů ve městě.

Irácká armáda rozdává jídlo hladovějícím.

OSN už v pátek varovala, že ve městě je asi 50 000 lidí, kteří čelí extrémnímu nebezpečí, jak zesiluje ostřelování a bombardování. „Mnoho lidí bylo zabito nebo zaživa pohřbeno pod troskami svých domů kvůli pokračujícím vojenským operacím,” uvedla Leila Jane Nassifová z úřadu OSN v Iráku. Ve městě panuje hlad.

„Jídlo je velmi nedostatkové zboží. Slyšeli jsme, že lidé jedí prošlou rýži a sušené datle – nic víc,“ uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Melissa Flemingová. [celá zpráva]

Islámský stát navíc údajně odmítá obyvatele pustit. „Jsou tu zprávy o dramatickém nárůstu počtu poprav mužů a starších chlapců v Fallúdži, kteří odmítli bojovat v silách extremistů,” dodala Nassifova. IS údajně popravuje i ty, kdo se pokusí o útěk z obklíčeného města. [celá zpráva]

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Po dvou letech okupace Islámským státem osvobozuje irácká armáda Fallúdžu.

Atentáty IS

Islámský stát podle informací BBC odpovídá vysíláním sebevražedných atentátníků a aut napěchovaných výbušninami. Jejich terčem se staly dvě čtvrti, kde zahynulo nejméně 13 lidí, a město Tarmija, kde zemřelo sedm lidí.

Fallúdža byla prvním městem, které v lednu 2014 teroristická organizace Islámský stát obsadila. První fáze ofenzivy začala minulý týden v pondělí. Jeden ze šíitských vojenských velitelů již v pátek řekl, že závěrečná bitva o město začne během několika dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky na předměstí FallúdžiVideo: Reuters

Fallúdža leží na hlavním silničním tahu do Jordánska a Sýrie asi 50 kilometrů od Bagdádu. Před válkou měla na 300 tisíc obyvatel a je známa jako město mešit. Ve městě a okolí se jich nachází více než 200. Spolu s Mosulem patří Fallúdža ke dvěma největším iráckým městům ovládaným Islámským státem.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

A convoy of the Iraqi anti, terrorism forces drives on a road during advance towards FallujaA convoy of the Iraqi anti-terrorism forces drives on a road during advance towards Falluja, Iraq, May 28, 2016. REUTERS/Thaier Al-Sudani

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám