Hlavní obsah

Turci zuří, američtí vojáci mají v Sýrii na uniformách insignie kurdských milicí YPG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Washington

Spojené státy čelí skandálu a Turecko se do nich v pátek tvrdě pustilo. Příslušníci amerických speciálních sil byli vyfotografováni i natočeni na severu Sýrie po boku kurdské milice YPG s insigniemi YPG na uniformách. Turecko toto kurdské uskupení tvořící základ Syrských demokratických sil (SDF) považuje za teroristickou organizaci.

Foto: Robert Burns, ČTK/AP

Bojovníci kurdsko-syrské koalice při střeleckém výcviku

Článek

„Je neakceptovatelné, aby američtí vojáci měli nášivky teroristické skupiny YPG, “ řekl podle Reuters turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. „Jestliže (Američané) říkají, neshledáváme YPG stejnou jako (jiné) teroristické skupiny, moje odpověď zní – je to politika dvojího metru a dvojí tváře,” hřímal.

„Doporučujeme jim, aby si při působení jinde v Sýrii našili znaky Islámského státu nebo fronty An-Nusra nebo skupiny Boko Haram, když jdou do Afriky,” dodal ironicky Çavuşoglu. Ankara se kvůli nášivkám obrátí na americké ministerstvo zahraničí.

Američtí vojáci u Rakky

Turecko na rozdíl od USA považuje YPG za teroristickou organizaci, protože milice představují vojenské křídlo syrské kurdské strany PYD, která je partnerskou stranou turecké separatistické Strany kurdských pracujících PKK, se kterou Ankara vede válku.

Zelené a žluté insignie YPG na uniformách vojáků USA

Američtí vojáci s nášivkami YPG 

Americké vojáky zachytil na několika snímcích fotograf francouzské agentury AFP. List The Washington Post místo identifikoval jako vesnici Fatisa, která leží 48 km severně od hlavního města Islámského státu Rakky. Členové milic YPG muže identifikovali jako příslušníky amerických speciálních sil. Potvrzuje to i jejich výzbroj, jako jsou automatické granátomety Mk47 ráže 40 mm.

Američtí vojáci s nášivkami YPG

Podle fotografa AFP bylo ve vesnici přes deset amerických vojáků. Nášivky YPG měli na uniformách někteří z nich. Přiznal to i mluvčí Pentagonu Peter Cook: „Naše speciální síly v minulosti měly insignie a další identifikační prvky shodné s partnerskými silami.“ To podle něj zvyšuje jejich bezpečnost, protože se vmísí mezi ostatní.

Podrobnosti k jejich působení ale neuvedl kvůli tomu, že jde o tajnou informaci. Popřel ale, že by se účastnili bojů: „Nejsou v přední linii. Poskytují rady, poradní role se nezměnila.“ Na dotaz, jaký je rozdíl mezi přední a první linií, odpověděl: „Nemám metr, situace je proměnlivá.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Po zveřejnění snímků se objevily informace, že Turci mohou být pobouřeni, ale přepokládalo se, že v dané oblasti to Turkům nevadí. Spíše se očekávala negativní reakce některých syrských arabských skupin podporovaných USA, které vidí Kurdy jako nepřátele.

Reklama

Výběr článků

Načítám