Hlavní obsah

Ruská základna v Sýrii pod palbou Islámského státu

• Aktualizováno
Novinky,

Významná letecká základna T4, která leží západně od Palmýry a kterou využívaly i ruské vzdušné síly, byla minulý týden ostřelována Islámským státem. Při útoku byly zničeny čtyři bitevní vrtulníky Mi-24 a dvacítka automobilů, uvedl v úterý americký institut Stratfor na základě studia satelitních snímků. Útok podniknutý v rámci ofenzívy na Homs ukazuje, že Islámský stát je od úplné porážky ještě daleko.

Foto: Stratfor

Zničené vrtulníky Mi-24 na základně T4

Článek

Tisková agentura Amak, která je spojována s radikály, uvedla krátce po útoku ze 14. května: „Při požáru na letišti T4 na východě provincie Homs shořely čtyři ruské bitevní vrtulníky a dvacet nákladních automobilů naložených raketami.“

Ruské ozbrojené síly incident  napřed nekomentovaly, v úterý to ale odmítly. "Všechny ruské bitevní vrtulníky v Sýrii plní plánované úkoly při ničení teroristů. K žádným ztrátám mezi mužstvem ruské letecké základny nedošlo," prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov.

Připsal "fámu o zničení jednotky ruský bitevních vrtulníků a kamiónů propagandě IS". Islamisté se podle něj pokoušeli "prodat tuto údajnou novinku už před deseti dny".

Ruský opoziční web Syrian Sources podle BBC oznámil, že po explozi cisterny se požár rozšířil na skupinu automobilů a poblíž zaparkované ruské vrtulníky. „Příčina požáru se zjišťuje,“ napsal web.

IS zveřejnil v týž den, kdy Amak informoval o požáru, záběr, jak jeden z jeho bojovníků odpaluje rakety systému Grad na základnu T4. Hnutí se však k útoku přímo nepřihlásilo.

Stratfor, který se zabývá analýzou bezpečnostních rizik, provedl rozbor dostupných satelitních snímků z oblasti poskytnutých prostřednictvím společnosti AllSource Analysis. Na jeho základě se přiklonil k tomu, že Rusové byli napadeni. Podle Stratforu byla základna vážně poškozena při ostřelování Islámským státem.

Foto: Stratfor

Vrtulníky Mi-24 na základně T4

Z obrázku je patrné, že byl zasažen severovýchod letiště, střely zničily vrtulníky na stojánce a nákladní automobily a patrné jsou krátery i spálený povrch. Zřejmě byl při útoku poškozen i syrský záchytný stíhač MiG-25, je ale otázkou, zda už nebyl vyřazený.

Foto: Stratfor

Zničené vrtulníky Mi-24 na základně T4

„Obrázky nám za prvé říkají, že to nebyla náhodná exploze, jak tvrdily některé pověsti,“ řekl analytik Stratforu Sim Tak. „Jasně ukazují, že na letišti je několik různých ohnisek požárů, a ukazují, že Rusové byli zle zasaženi,“ dodal.

„Celá jednotka bojových vrtulníků – celkem čtyři – byla vymazána. A byla poškozena i syrská letadla na základně a zřetelně také hangár, který se používal k vystrojování a vyzbrojování bojových vrtulníků,“ upřesnil.

T4 (Tiyas) je strategicky významná základna v provincii Homs, která leží nedaleko Palmýry a strategické křižovatky silnic, z nichž jedna vede do Dajr az-Zauru, kde vládní síly drží malé území, a další do Damašku.

Působí na ní dvě letky letadel – jednu tvoří bombardéry Suchoj Su-22, druhou bitevníky Suchoj Su-25. Na základně také syrské vzdušné síly udržují v provozu šestici cvičných letadel L-39 Albatros a několik transportních vrtulníků Mi-8.

Foto: Stratfor

Celkový pohled na základnu s vyznačenou stojánkou vrtulníků a hangárem

Když byla v březnu zahájena ofenzíva, jejímž výsledkem bylo osvobození Palmýry, Rusové tam přesunuli čtyři bitevní vrtulníky Mi-24. Stratfor neví o tom, že by ze základny působily syrské bitevní vrtulníky.

Foto: Stratfor

Celkový pohled na základnu s vyznačenou stojánkou vrtulníků a hangárem po útoku

Protiútok IS u Palmýry

Podle Stratforu byla základna napadena během neúspěšné ofenzívy Islámského státu, při které se na začátku května pokusilu ropného pole Šír odříznout vládní síly v Palmýře a obsadit přístupové cesty k městu. Současně se pokoušel uvolnit tlak na své obklíčené jednotky u Homsu.

Islamisté letiště obešli, aby se vyhnuli tvrdému střetu s obránci, ale dostali se na dostřel jejich dělostřelectva. Když se jim nepodařilo natrvalo obsadit silnice vedoucí do Palmýry, ostřelovali leteckou základnu z raketometů BM-21 Grad.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Základna T4 napadená Islámským státem

Současně IS v oblasti sám čelí tlaku syrských jednotek. Íránský web Al-Alam 16. května dokonce uvedl, že syrské spojenecké síly přerušily zásobovací linii islamistů mezi jejich hlavním městem Rakkou a Homsem, když se jim podařilo obsadit čtyři hory nad polem Šír. Podle Taka ale IS zásobovací linie udržel.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Vodochody Aero, ČTK

První let prototypu cvičného letounu L-39 NG

Foto: Profimedia.cz

Ruské raketomety BM-21 na přehlídce v Petrohradě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám