Hlavní obsah

Netanjahuova ochranka chtěla po fotoreportérovi, aby se svlékl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Sdružení zahraničních novinářů (FPA) v Izraeli v pondělí protestovalo proti zacházení, kterého se dostalo jednomu fotoreportérovi ze strany ochranky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ta chtěla, aby se fotograf zastupující západní média před pondělním Netanjahuovým setkáním s francouzským premiérem Manuelem Vallsem svlékl ke kontrole do spodního prádla.

Foto: Sebastian Scheiner/Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Fotoreportér to s pobouřením odmítl, a tak mu vstup na událost byl odepřen. Zahraniční tiskové agentury, včetně například agentury AFP, které tak zůstaly bez snímků z nezávislého zdroje, ze solidarity odmítly fotografie od oficiálního fotografa úřadu izraelské vlády.

Incident se stal reportérovi evropské fotografické agentury EPA Átifovi Safádímu, kterého si západní mediální agentury vybraly, aby je zastupoval. Vyhnout se tak chtěly návalu fotografů právě kvůli bezpečnostním omezením kvůli Netanjahuovi.

„FPA je opět šokováno a zklamáno informací, že fotograf pokrývající událost s premiérem byl vyzván k ponižující bezpečnostní kontrole," uvedlo sdružení s tím, že Safádí je zavedený a respektovaný fotoreportér.

Výběr článků

Načítám