Hlavní obsah

Bombové útoky otřásly dosud klidným pobřežím Sýrie, zahynulo přes 100 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Při útocích spáchaných v pondělí ve dvou městech na syrském pobřeží přišlo o život více než sto lidí. Oznámila to syrská exilová organizace SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Původně SOHR hovořila o 72 obětech. Syrská televize informovala, že exploze v Tartúsu a ve městě Džabla si vyžádaly přes 65 mrtvých. Agentura Amak, již využívají radikálové, oznámila, že se k akcím v Sýrii přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentátníci zabili v syrské Džable přes padesát lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Nejméně 48 osob bylo zabito v Tartúsu a 53 v Džable. Většina z nich jsou civilisté. Dalších 120 lidí utrpělo zranění. Vybuchlo tam sedm automobilů s náložemi a pět z nich řídili sebevražední atentátníci,” oznámila SOHR.

Džabla je domovem asi 80 tisíc lidí, v Tartúsu, kde je také ruská námořní základna, žije víc než 110 tisíc lidí.

Foto: Mapy.cz

Obě města leží v západní provincii Latákíja, která je domovem vládnoucích alávitů a velkých bojů byla prozatím ušetřena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky útoku v syrském TartúsuVideo: Reuters

Syrská televize Al-Ichbáríja vysílala záběry z Džably, na nichž bylo vidět zničené a spálené osobní i nákladní automobily. Útoky televize označila za teroristické činy. Jedna z náloží explodovala u vládní nemocnice.

Křehké příměří

V Sýrii má od konce února platit příměří, které je však porušováno.

Hlavní povstalecké skupiny v neděli pohrozily, že dohodu o zastavení palby vypoví, jestliže syrská armáda do 48 hodin nepřestane útočit na pozice povstalců u Damašku.

Foto: Reuters

Místo jednoho z výbuchů v syrském městě Tartús.

V neděli večer byly hlášeny nálety na silnici vedoucí do východní části severosyrského Halabu.

Porušování příměří komplikuje přípravu dalšího kola mírových jednání, která zprostředkovává OSN. Minulá kola zatím žádný pokrok nepřinesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám