Hlavní obsah

Koalice začíná utahovat smyčku kolem hlavního města Islámského státu Rakky

Islámský stát (IS) bude čelit dvěma ofenzívám. V Sýrii bude mířit na jeho hlavní město Rakku, vyplynulo z tajné návštěvy amerického generála v zemi. Irácké jednotky se zase pokusí osvobodit Fallúdžu. Plyne to z nedělních zpráv zahraničních agentur.

Foto: Robert Burns, ČTK/AP

Bojovníci kurdsko-syrské koalice při střeleckém výcviku.

Článek

Právě kvůli plánu dobýt Rakku navštívil tajně Sýrii velitel amerických sil pro oblast Blízkého východu (CENTCOM) Jospeh Votel. Cílem návštěvy bylo „připravit ofenzivu proti Rakce”, uvedl na Twitteru zvláštní vyslanec prezidenta Baracka Obamy u koalice proti IS Brett McGurk.

Podtrhl, jak se změnila situace, když velitel CENTCOMu může být v Sýrii, zatímco vysoký představitel IS Adnání se jen skrývá a končí u zveřejnění audionahrávky.

Vyjádření Bretta McGurka

K Rakce se už loni v létě přiblížily kurdské milice YPG, ale dále nepostupovaly, protože neměly dost sil. Ofenzívu připravují od října. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rakka čelila v posledních měsících americkým i ruským náletů. Radikálové město připravují na další útoky, nad ulicemi natahují plachty, aby se ztěžovalo zaměřování ze vzduchu. Podle Pentagonu ve městě už byl vyhlášen výjimečný stav. [celá zpráva]

Vzbouřenci chtějí zbraně

Syrské demokratické síly (SDF) otevřeně říkají, že potřebují pomoc. Podle zástupce velitele SDF Karhamana Hasana jde hlavně o obrněné vozy, raketomety a granátomety. V současnosti se SDF musejí spoléhat na pašování zbraní, tak se ale podle něj nedá budovat armáda.

Foto: Robert Burns, ČTK/AP

Americký generál Joseph Votel v Sýrii

Během jedenáctihodinové návštěvy se Joseph Votel setkal s americkými poradci i s vůdci kurdsko-arabských Syrských demokratických sil. Zdůraznil význam výcviku místních sil pro boj s Islámským státem. „Odcestoval jsem s posílenou důvěrou v jejich schopnosti a v naši schopnost je podporovat. Myslím, že ten model funguje, a funguje dobře,” řekl generál.

Okolnosti Votelovy návštěvy v Sýrii jsou výjimečné, konstatovala agentura AP, protože USA nemají se Sýrií diplomatické vztahy a v posledních dvou letech držely většinu aspektů své vojenské mise v Sýrii v tajnosti.

Rusové bombardovali silnici do Halabu

Ruská letadla v neděli bombardovala okolí Halabu. Terčem náletů byla silnice Castello severně od Halabu, která je pro radikály životně důležitá, protože je jedinou zásobovací cestou do jimi držených čtvrtí v Halabu.

"Ruská letadla dnes uskutečnila 40 náletů na silnici Castello. Je to poprvé, co ruská letadla zahájila akci v Halabu od příměří (ze 27.února)," citovala agentura AFP prohlášení šéfa exilové syrského monitorovací organizace SOHR Ramího Abdar Rahmána.

Syrské vládní síly se několikrát pokusily získat kontrolu nad touto dopravní tepnou, ale vždy marně. Kdyby uspěly, byly by čtvrti v Halabu obsazené islamistickými vzbouřenci zcela obleženy a odříznuty.

Irácká vláda chce dobýt Fallúdžu

Irácká armáda v neděli oficiálně oznámila, že se připravuje na ofenzivu proti obléhanému městu Fallúdža, které leží jen 50 kilometrů do Bagdádu. Zřejmě z Fallúdži se do Bagdádu dostávají sebevražední atentátníci Islámského státu

Armáda v televizním prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters, žádá „obyvatele, kteří jsou stále ještě ve Fallúdži, aby byli připraveni město opustit po zajištěných cestách, které budou oznámeny později”. [celá zpráva]

Plán na brzký útok na Fallúdžu se provalil už v pátek, když armáda odsoudila demonstrace v Bagdádu, při kterých protestující pronikli od vládní zelené zóny a do kanceláře premiéra.

Foto: David Ryneš, Novinky

„Vetřelci využili toho, že naše síly jsou zaměstnány přípravami na bitvu (s Islámským státem) o Fallúdžu, aby pronikli do státních institucí a způsobili chaos,” uvedlo nejvyšší irácké velitelství podle serveru Gulf News.

Útok na Fallúdžu umožnilo dobytí Ramádí na přelomu roku.  [celá zpráva]

Usnadní ho také obsazení města Rutba, které bylo osvobozeno minulý týden. [celá zpráva]

Fallúdža byla prvním iráckým městem, které IS ovládl už na začátku ledna 2014. [celá zpráva]

Boj o Fallúdžu bude těžký, město bylo vždy baštou sunnitských radikálů. Když z něj americká armáda v roce 2004 vytlačovala radikály napojené na Al-Káidu, čelila tvrdému odporu a utrpěla značné ztráty

Reklama

Výběr článků

Načítám