Hlavní obsah

Tureckou novinářku v kauze aut do Sýrie poslali do vězení a zbavili rodičovských práv

Ankara

Trest 20 měsíců vězení vynesl soud v Turecku nad novinářkou Arzu Yildiziovou za zveřejnění utajovaných informací. Žurnalistka publikovala videozáznam ze soudního jednání s vyšetřovateli, kteří nechali prohledat nákladní auta turecké tajné služby MIT směřujících do Sýrie. Soud navíc Yildiziovou na dva roky zbavil rodičovských práv. Verdikt podle agentury Reuters posiluje obavy z omezování svobody tisku v Turecku.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že kauza s auty směřujícími do Sýrie ho měla zdiskreditovat.

Článek

Yildiziovou zažaloval stát. Videozáznam zveřejnila před rokem. Incident s vozy MIT se udál o rok dříve a způsobil nepříjemnosti prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi a turecké vládě, dosud popírajícím účast na konfliktu v sousední Sýrii.

Erdogan kauzu označil za spiknutí opozice a některých novinářů proti jeho osobě.

Už dříve byli k pěti letům vězení odsouzeni dva turečtí novináři za zveřejnění záznamu naznačujícího, že turecká auta vezla do Sýrie zbraně.

Yildiziová byla také dočasně zbavena rodičovských práv. Podle svého obhájce tak například nemůže přihlásit své děti do školy nebo je sama vzít do zahraničí.

„Je to pomsta. Je mnoho případů, při nichž soud nevyužije tento článek trestního zákoníku. Nemuseli to udělat,“ uvedl obhájce Alpdeğer Tanriverdi.

Yildiziová je vdaná, má dvě děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám