Hlavní obsah

Turci zatkli podezřelé členy IS, hrozí další atentáty

– Ankara • Aktualizováno

Turecká policie zatkla ve městě Elaziq na východě Turecka sedm údajných členů Islámského státu (IS). Podle místních médií je mezi nimi zřejmě i jeden z šéfů IS a terorista, který se zúčastnil několika poprav zajatců v Sýrii.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turečtí policisté na místě staršího atentátu v Istanbulu

Článek

Všech sedm zatčených přijelo do Turecka ze Sýrie. Jsou podezřelí, že se snažili verbovat nové bojovníky IS, uvedla agentura Dogan bez dalších podrobností. Od začátku letošního roku zatkla turecká policie po celé zemi na 200 osob podezřelých z příslušnosti k Islámskému státu a zabavila množství zbraní, munice a dokumentů.

Podle listu Habetürk turecká tajná služba MIT varovala před možným teroristickým útokem během národního dne sportu a mládeže, který připadá na 19. května.

Varovala, že deset příslušníků IS přešlo syrsko-tureckou hranici v provincii Gaziantep a plánovali podniknout deset různých útoků ve městech, zejména v Ankaře. Jedním z terčů mělo být mauzoleum prvního tureckého prezidenta Kemala Atatürka, dalším armádní budova ve čtvrti Cebeci a americké velvyslanectví.

Stovky kilogramů trhaviny

Tajná služba současně obvinila Kurdskou stranu pracujících (PKK), že také chtěla spáchat útoky v den mládeže a sportu. Zabavených 772 kilogramů výbušnin mělo být údajně použito právě při těchto útocích.

Ankara rozšířila operace namířené proti skupinám podezřelým z napojení na Islámský stát po dvou sebevražedných atentátech spáchaných loni v říjnu v Ankaře, při nichž zahynulo přes 100 lidí. Šlo o nejhorší útok v moderních tureckých dějinách a zodpovědnost za něj je připisována právě IS.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Od té doby provedli teroristé z IS v Turecku řadu dalších sebevražedných atentátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám