Hlavní obsah

Islámský stát vyhlašuje v Rakce výjimečný stav, obává se blízkého útoku

Vedení americké armády na základě záznamů na sociálních sítích, které používají islámští radikálové z Islámského státu, soudí, že extremisté v obavě z blízkého útoku na svou syrskou baštu Rakku ve městě vyhlašují výjimečný stav. Informovala o tom americká stanice CNN s odkazem na vyjádření mluvčího Američany vedené koalice, plukovníka Steva Warrena.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu v syrské Rakce

Článek

„Viděli jsme vyhlášení výjimečného stavu v Rakce, ať už to znamená cokoli. Víme, že nepřítel se cítí ohrožen, a to by také měl,“ řekl Warren v pátek novinářům. CNN uvedla, že Islámský stát ve městě rozmisťuje své bojovníky a v některých oblastech zakrývá možné cíle před nálety i pozemními útoky.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle Warrena je to důsledek obav z postupujících Syrských demokratických sil (SDF) a Syrské arabské koalice (SAK). „Zaznamenali jsme přemisťování bojových prostředků a bojovníků, a to ve městě i mimo něj,“ uvedl plukovník. Podle něj pohyb dosud dobře ukrytých radikálů umožňuje letadlům jejich lepší zacílení.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

V souvislosti s přesuny v Rakce hovoří CNN také o klíčové postavě vedení organizace. Zatímco Američané oficiálně nepotvrdili, že se Abú Bakr Bagdádí nachází ve městě, stále s touto možností počítají. Podle zástupce ministerstva obrany je však lídr IS „extrémně opatrný“. I kdyby však byl dopaden, Američané nepředpokládají, že by se v operacích IS mnoho změnilo. Stále má totiž mnoho nástupců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám